WELEDA linija od vučjeg trna (SANDDORN) - MAKEUP ARENA

1/29/2015

WELEDA linija od vučjeg trna (SANDDORN)



Nedavno sam bila pozvana na prezentaciju Weleda proizvoda i vrlo rado sam prihvatila jer sam o samom brandu znala jedno veliko ništa. Naravno prije same prezentacije sam se malo educirala, prosto me bilo sramota pojaviti se tamo kao potpuna neznalica (a bila sam upravo takva ali pssst nemojte to nikom reći) :)

Na samoj prezentaciji sam saznala mnogo informacija i iskreno mnoge nisam zapamtila, jer u 45 minuta koliko sam tamo ostala je mnogo toga rečeno, mnogo toga što sam željela zapamtiti, pa sam iz tog razloga sigurna da ću ići ponovo i slušati veoma profesionalnu prezentaciju kakva je bila i ova prva, kažu ponavljanje je majka znanja :)

Prvo što mi se dopalo je koncept prirodne kozmetike koji se zasniva na tome da prirodni proizvodi rade tako da ne dopuštaju koži da se ulijeni nego je podstiču da sama radi i bori se sa problemima na koje nailazi. Dakle za razliku od umjetnih supstanci koje rade sve dok proizvod nanosimo i prestanu raditi čim proizvod prestanemo koristiti, ovdje je priča drugačija. Još nešto sam saznala, a to je da su Weleda proizvodi 100% prirodni i da se proizvodi mogu zvati prirodnim ako sadrže samo 1% prirodnih tvari, dok su u Weledi 100% prirodni i ne sadrže konzervanse. Moje pitanje je odmah bilo: "kolika je trajnost takvih proizvoda?", na što mi je odgovoreno da je trajnost jednaka kao i kod drugih proizvoda jer oni u sebi imaju prirodne konzervanse poput organskog alkohola i esencijalnih ulja kao i specijalnih pakovanja  (tamno staklo, aluminijske tube…). To mi je bila veoma interesantna spoznaja. Slušala sam o većini linija koje trenutno mogu da se kupe u BiH ali da ne bih sada zatrpala ovaj post ja ću se ipak fokusirati na jednu liniju koja će se ovih dana pustiti u prodaju, tj. 01.02.2015.g. 

Na recenziju vam donosim tri od ukupno četiri proizvoda od vučjeg trna. Pretpostavljam da mnoge od vas, baš kao i ja, nikad nisu čule za ovu čudnovatu biljku pa vam prije same recenzije želim spomenuti nekoliko informacija o njoj.

Vučji trn – sanddorn (Hippophae Rhamnoides), zeleni grm, porijeklom iz Europe i Azije, ima srebrno-sive grane i koraljno crvene jestive bobice. Ovo zlatno-crveno ulje iz pulpe, bogato je nezasićenim masnim kiselinama, karotenoidima i vitaminom E. Ulje sjemenki prvenstveno se sastoji od nezasićenih esencijalnih masnih kiselina, uključujući linolnu i linolensku kiselinu. Ulje Vučjeg trna, sastavljeno od beta karotena, provitamina A i vitamina E, pomaže u zaštiti kože od UV zračenja i slobodnih radikala. Ova lako probavljiva ulja pomažu prirodnu gradnju lipidnih omotača i posjeduju protuupalna svojstva. Postoje i zapisi koji bilježe da je ova biljka korištena i u staroj Grčkoj za liječenje rana vojnika i njihovih konja. Čak postoji i antička legenda da se krilati konj Pegaz hranio listovima Vučjeg trna, zbog čega je imao predivnu sjajnu dlaku. (izvor teksta)

Vučji trn je posebna bijlka sa jedinstvenim svojstvima, te se spominje i kao „super voće“. „Super voće“ (ili „super bobice“) je termin koji se koristi za voće ili bobice koje ima naročito visok nutritivni sadržaj – prvenstveno vitamina i antioksidansa. Vučji trn je visoki grm, do 2-3m visine. Grmovi normalno dostižu starost 30-50 godina i zahtjevaju neobično veliku količinu sunčeve svjetlosti za optimalni rast. Rađa narandžasto-crvenkaste bobice, čiji je sadržaj pun soka i bogat vitaminima. Sok i plod vučjeg trna se koristi za Weleda liniju proizvoda od vučjeg trna.
Pored mesnatog dijela ploda, koristi se ulje od sjemenki vučjeg trna. Ulje je bogato važnim vitaminima, kao i esencijalnim masnim kiselinama omega-7 i omega-9. Posjeduje i protuupalna svojstva. Stoga je vučji trn pogodan i za njegu kože koja se lako isušuje i koja treba dodatnu ishranu. Koža postaje umirena, a zaštitna barijera će biti nanovo izgrađena.
Weleda poštuje dugu tradiciju korištenja vučjeg trna, te su se do 1980.godine bobice mogle brati iz divljeg uzgoja na planinama kao što su Friaul, Misox ili južne francuske Alpe. Razvoj civilizacije u ovim regijama i povećanje gradnje je doveo do otežanog divljeg uzgoja ove biljke. Weleda je tada pronašla partnera koji će uzgajati vučji trn. Kurt Künzl, pionir organskog uzgoja vučjeg trna, poznaje biljku i sve njene tajne. Zajedno sa porodicom, na farmi San Mario u Toskani, Kurt je ostvario svoju dugogodišnju životnu želju, uzgoja ove biljke. Kroz pažljivu selekciju biljke koja će najbolje odgovarati ovoj regiji, te kroz duboku analizu preko 120 supstanci koje se kriju u bobicama, Kurt i njegov tim su uspjeli u odabiru vrste koja će se optimalno prilagoditi ovom podneblju, te sada imaju biodinamički uzgoj vučjeg trna za Weledu. (izvor teksta)




Sad kada sam vam sročila sve informacije o ovoj neobičnoj biljci vrijeme je da se bacim na samu recenziju. Kako su sami plodovi grma narančaste boje tako je i ambalaža napravljena u istom tonu ove jarke boje.



Intenzivna krema za ruke, na bazi ulja vučjeg trna, štiti suhe i oštećene ruke suzbijajući gubitak vlage i sanirajući pukotine na koži. Ruke postaju mekane i glatke, bez osjećaja masnog filma.
Krema za ruke sadrži lagano sezamovo ulje i hranjivo ulje vučjeg trna, koje je bogato vitaminima i esencijalnim masnim kiselinama, te stoga može poboljšati prirodnu zaštitnu barijeru kože. Pčelinji vosak daje koži dodatnu zaštitu. Miris svježeg limuna dolazi od esencijalnih ulja. 
50 ml - 14.95 KM


Krema za ruke je smještena u aluminijsku tubicu koja čvrsto stoji na svom poklopcu a znamo da je ovo tip ambalaže gdje jednostavno proizvod možemo potpuno iskoristiti do samog kraja. Sam otvor tubice je malo širi pa je poželjno pripaziti da ne izađe veća količina od one potrebne.



Krema je žućkaste boje i dosta guste konzistencije pa sam na prvu pomislila da će biti jedna od onih težih krema koje se teško upijaju. Ali odmah na prvo mazanje sam shvatila (po ne znam koji put), da ne sudim o nečemu prije nego isprobam, jer sam eto opet, bila u zabludi :) Jednostavno sam ju nanijela, razmazala i već kroz jako kratko vrijeme skroz se upila a ruke su ostale veoma mekane. Ono što me se dojmilo je da nije bilo potrebe da kremu obnavljam odmah nakon pranja ruku jer su i poslije pranja ostajale mekane pa sam stekla dojam da se radi o kremi koja osim što poboljša trenutno stanje kože ruku, ona čini da se takvo stanje kože i zadrži.


 Miris kreme je potpuno osvježavajući, citrusan, a za to su zaslužna citrusna prirodna esencijalna ulja.



Blagi losion za tuširanje, sa kremastom, laganom pjenom. Brine o koži uz pomoć hranjivog ulja vučjeg trna i sezamovog ulja. Voćna aroma esencijalnih ulja, od osunčane narandže, mandarine i grejpa, pruža svjež, okrepljujući osjećaj. Sadrži mliječnu kiselinu koja obavlja prirodnu pH ravnotežu kože. Za svakodnevnu upotrebu. 
200 ml - 15.95 KM


Losion za tuširanje je iznimno zanimljiv proizvod. Znam da je veliki dio nas naviknut da se tuširamo tuširalicama koje pjene uz pomoć omraženog SLS-a ali ovdje taj doživljaj tuširanja nije prisutan nego upravo jedan potpuno njegujući i fini osjećaj mazanja hidratantnim losionom koja nam pere tijelo. Kroz uži otvor koji omogućava preciznije doziranje istisnem potrebnu količinu losiona među dlanove i protrljam dlanove te zatim rukama prelazim po tijelu. Imam osjećaj kao da se mažem bogatim losionom za tijelo koji zatim isperem i koža ostane čista ali i baršunasto mekana. 


Konzistencija losiona je optimalna, taman onakva kakva je potrebna da bi se proizvod lijepo rasporedio po tijelu.




Revitalizirajući losion za tijelo, sa laganim sezamovim uljem i vrijednim uljem vučjeg trna, koje je bogato vitaminima i esencijalnim kiselinama. Čista biljna ulja, zajedno sa sastojcima za vlažnost, pružaju momentalnu, intenzivnu hidrataciju, kao i jačanje prirodne zaštitne funkcije. Pažljivo odabrani sastojci brinu i štite, suhu i normalnu kožu. Losion nosi svježu voćnu mirisnu notu, od esencijalnih ulja. Nanijeti na kožu poslije tuširanja ili kupanja, ili po potrebi. 
200 ml - 28.95 KM



Losion za tijelo je završni korak u njezi tijela. Sama amblaža je veoma praktična. Radi se o bočici na pumpicu koja je unaprijeđena te joj je ispravljen nedostatak na koji smo nailazili kod ovog tipa ambalaže. Unutar same bočice smještena je vrećica u kojoj se nalazi proizvod te na taj način a uz pomoć pumpice možemo potpuno iskoristiti proizvod bez da samu bočicu siječemo i vadimo zlatne kapi proizvoda koji volimo. Jedno potpuno napredno rješenje koje omogućava da ne bacamo ono što ne moramo.


Kroz otvor pumpice se proizvod može precizno dozirati te ja obično izvučem 2-3 pumpice pa namažem  kožu te postupak ponovim onoliko puta koliko je potrebno dok ne namažem cijelo tijelo.


Baš kao i krema za ruke tako je i losion za tijelo iznimno gust i žućkaste je boje. Gustoća nije prepreka u odličnoj aplikaciji proizvoda. Dakle nakon što bih namazala noge krenula bih sa mazanjem gornjeg dijela tijela a do tada bi se proizvod već upio u noge pa bih tu stavila veliki plus za brzinu upijanja. Ako vam je mazanje tijela mrsko zbog čekanja da se proizvod upije onda je zbilja lijepo znati da sa ovim losionom nema bespotrebnog čekanja. 

Citrusni miris, koji je također obezbjeđen dodavanjem prirodnih esencijalnih ulja potpuno ispuni kupaonu i podigne nivo energije u mom tijelu na jedan potpuno viši nivo. Miris proizvoda mi je od velikog značaja u njezi tijela te ne mogu dovoljno istaknuti da mi je i samo raspoloženje uvjetovano različitim vrstama mirisa. Dok neki djeluju opuštajuće ovaj je potpuno suprotan i jedan izuzetno energičan miris. U prilog ovom mirisu ide i činjenica da nema sintetskih dodataka nego samo prirodna esencijalna ulja.


Osim ova tri proizvoda u ponudi je još i ulje za njegu tijela, koje nisam isprobala ali vam donosim kratak opis proizvoda.

Okrepljujuće ulje za tijelo sadrži lagano sezamovo ulje i vrijedno ulje vučjeg trna, koje je bogato vitaminima i esencijalnim masnim kiselinama. Pažljivo odabrane supstance brinu, njeguju i štite suhu i normalnu kožu. Koža je vidljivo vitalizirana, mekana i glatka. Osvježavajuća voćna mirisna nota nastaje od esencijalnih ulja. Nanijeti na kožu laganim utrljavanjem, nakon tuširanja ili kupanja. 
100 ml - 28.95 KM



Sve u svemu potpuno sam zadovoljna isprobanim proizvodima te su kod mene dobili zeleno svjetlo i iskrene preporuke. Barušanasto mekana koža koja nije samo trenutno stanje nego se stanje mekane i njegovane kože i zadržava, prirodni sastojci, prekrasan miris, meni je to sasvim dovoljno da se često uhvatim za ove proizvode u svakodnevnoj njezi kože.

Ako želite pratiti novitete iz Welede, predlažem vam njihovu Facebook stranicu jer osim update-a ubace i pokoju nagradnu igru za svoje fanove :)

Nakon završene prezentacije sam se vratila na proizvode za djecu i svojoj dječici sam kupila kremu za lice jer sa već dugo u potrazi za kvalitetnom kremom za nježnu dječiju kožu a kako želim samo najbolje iz prirode na njihovoj mladoj koži sasvim sigurno se vraćam i po ostalo.

Eh da kad već spomenuh kupovinu, sjetila sam se da sam zaboravila napisati da se Weleda proizvodi mogu kupiti u svim bolje opremljenim apotekama a sve informacije možete pronaći na Weleda FB stranici pod tabom GDJE KUPITI. I još jedna bitna info je da za kupovinu 4 proizvoda peti dobijate gratis (s tim da je taj gratis jedan od četiri proizvoda koji ste kupili), ali o tome će vas tete u apotekama obavijestiti i dati vam karticu pogodnosti, naravno ako se već odlučite na kupovinu.


Sad me zanima da li ste već upoznate sa ovim brandom i ako da, koji ste proizvod isprobale i kakva su vam iskustva?





PR proizvodi

Broj komentara: 20:

  1. Uhvatila sam supruga kako, obavljajući poslove za racunarom, miriše kremu za ruke. On je zaljubljen u ove proizvoda, uziva u njihovom mirisu, pa bih dodala da je kompletna linija namjenjena i muškarcima...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, da, potpuno se slažem, kompletna linija može biti i za naše "lošije" polovine, miris je apsolutni unisex :)

      Izbriši
  2. Weleda proizvodi me odavno privlace jer sam citala dosta recenzija kod srbijanskih blogerica i drago mi je da su dostupni i kod nas. Morat cu otici da kupim sebi i mami nesto posto ona obozava prirodne proizvode. A plus je sto im je cijena pristupacna. Iako necu kupiti gel za tusiranje, cini se fin :P

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. P.S. Ponesi mi kad krenes u goste :P

      Izbriši
    2. Ja nisam čitala recenzije jer mi proizvodi nisu bili dostupni ali sada kada ih ima i u mom gradu postali su mi mnogo interesantniji :)
      Cijena je zbilja pristupačna za 100% prirodni proizvod.

      Izbriši
  3. koristila sam losion i mleko i bas sam zadovoljno

    OdgovoriIzbriši
  4. Nisam koristila ovu liniju pa sam čitala pažljivo i sa uživanjem :))
    Mnoge druge stvari koje sam koristila, za lice i telo su bili fenomenalni. Zato sam stekla utisak da je Weleda brend nešto što koža obožava :D L.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Lidija :)
      Još nisam ništa za lice probala ali po ovoj dječijoj za lice vidim da je i linija za njegu lica odlična :)

      Izbriši
  5. Jako mi je zanimljivo ovo da potiču kožu da sama nešto stvara, "bori" se.. Tako je i kod očiju, mnogi okulisti kažu da treba nositi uvijek manju dioptriju tako da se oči bore, da se ne opuste, da se naprežu, a ne da se skroz opuste...
    Mene vuče krema za ruke, idu mi na živce više kreme koje kad namažem upiju se i sve to bude fino, i onda operem ruke i aj bok, opet su suhe. Točno kao da samo stvore dojam nahranjene kože.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni je to isto super jer nikad nisam razmišljala na taj način da koži zaista treba dati da se bori jer se baš ulijeni kad joj sve serviramo na gotovo :) Vidiš i to za oči također ima smisla, a ja cijelo vrijeme mislim ako se naprežem da činim očima još gore pa odmah posežem za naočalama.
      Krema je fenomenalna. Evo upravo pipkam ruke i mnogo su mekane :) doduše namazala sam ih prije pola sata, ali kao da apsolutno ništa nemam na njima, osjetim samo mekoću i miris naravno :)

      Izbriši
  6. Volim weledu-posebno kreme za lice (iris,badem,ruza,...) A njihovu skin food kremu godinama koristim za sve zivo (ruke,lice,...gusta je bogata,ali uvijek mi pomogne kod crvenila,ranica,perutanja)

    OdgovoriIzbriši
  7. Ja sam se grebala od dece za kupke ;)
    Odlična kozmetika!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja ću kupke tek da im kupim. Nisam htjela ništa kupiti dok ne potrošim ovo što trenutno koristim. Ali krema za kožu za djecu, wow kako je dobra i kako im je koža mekana :)

      Izbriši
  8. Moram ti reći da je recenzija fantastična kao i fotke. Inače, paski trn je izuzetno super sastojak a s Weledom ono što sam probala bilo mi je mrak, obavezno ću probati i nešto iz ove linije.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti :) niti sam bila kad čula za tu biljku a za Weledu sam čula ali moram priznati da nisam bila posebno zainteresirana i sad vidim da je to bio moj gubitak :)

      Izbriši
  9. Kreme su mi super! :)

    Super blog, da pohvalim!

    Pratim te,

    Katja iz Slovenije

    www.blogvivalavida.com

    OdgovoriIzbriši
  10. Bojim se da neki od ovih sastojaka zajedno tvore kancerogeni spoj... Znam za limunsku kiselinu i sodium benzoat (sokirana sam da ih nalazim i u nekim sokovima i "vitaminskim" preparatima), a nisam sigurna da li je isti slucaj i sa limomene i benzyl benzoate, i jos nekim.....

    OdgovoriIzbriši

Hvala na komentaru :)