Fenty Beauty - grupna recenzija proizvoda za lice i pribora - MAKEUP ARENA

11/30/2017

Fenty Beauty - grupna recenzija proizvoda za lice i pribora



Od momenta kada je ova kolekcija izašla izazvala je interesovanje kod mnogih, pa tako i kod mene, što me je u biti i iznenadilo jer u zadnje vrijeme su moje kupovine dosta promišljenije i više se ne zalijećem na prvu kao nekad ranije. Ali za ovu kolekciju sam se jako zainteresirala od samog početka, najviše iz razloga da su svi koji su spominjali ove proizvode navodili da su namijenjeni masnoj koži pa mi je srce zaigralo i želja proradila. Inače proizvodi nisu baš lako dostupni pa sam imala sreće da sam došla do njih s obzirom da su često bili nedostupni. Nakon "studioznog" razmišljanja od par sati, odlučila sam se za proizvode sa slike i mogu reći da sam nekim proizvodima zadovoljna dok mi drugi i nisu baš nešto, a jedan od proizvoda mi je totalno razočarenje.




Bazu za lice koristim u kombinaciji sa proizvodima iz cijele linije i kao takve sam ih cijelo vrijeme skupa koristila. Baza je rjeđe konzistencije i puderastog mirisa.

Kada se nanese na lice dosta je ljepljiva, a kako sam upratila u zadnje vrijeme sve ove malo više ljepljive baze bolje čuvaju puder na licu. Ranije to nisam primjećivala dok to nije spomenula jedna od rijetkih youtuberki koje pratim baš iz razloga što ima kožu sličnu mojoj. Otkako sam počela obraćati pažnju na to, ostalo mi je samo da potvrdim da ljepljive baze (pri tome mislim na ono kada je nanesemo na lice i lagano tapkamo po licu primijetimo da se prsti lagano lijepe za kožu) zaista odlično obavljaju svoj posao. Baza nije od onih koje popune pore, ali s obzirom na rjeđu konzistenciju, drugačije nisam ni očekivala. Pore najbolje popunjavaju malo gušće baze.

Sastav:

Water, Dimethicone, Isododecane, Glycerin, Cetyl Peg/Ppg-10/1 Dimethicone, Pentaerythrityl Tetraisostearate, Polymethylsilsesquioxane, Nylon-12, Phenoxyethanol, Dimethicone/Vinyl Dimethicone Crosspolymer, Sodium Chloride, Talc, Magnesium Sulfate, Sodium Dehydroacetate, Disteardimonium Hectorite, Benzoic Acid, Tocopheryl Acetate, Dehydroacetic Acid, Propylene Carbonate, Hydrogen Dimethicone, Ethylhexylglycerin, Parfum/Fragrance, Aluminum Hydroxide, Coral Powder, Sodium Hyaluronate, Xanthan Gum, Titanium Dioxide (CI 77891), Iron Oxides (CI 77491, CI 77492).


Tekući puder je zvijezda ovog posta iz serije Maratona pudera, pa iako nije moj najdraži proizvod iz ove linije, ipak smatram da je izuzetno dobar, pa ću mu dati detaljniji opis.

Ambalaža, količina, cijena, nijanse i dostupnost

Sama ambalaža je dosta jednostavna no meni osobno, kao takva je dopadljiva. Doziranje na pumpicu je vjerovatno svima omiljeno. Količina pudera je 30 ml, dostupan je u nevjerovatnih 40 nijansi po cijeni od 70-ak KM. Moji su kupljeni u švedskoj Sephori i koliko sam upratila uglavnom su dostupni u Sephorama (u Srbiji u Sephori ih još uvijek nema).

Miris, konzistencija

Puder ima slatkasto-puderast miris koji se osjeti i dok se nanosi. Dosta je rijedak, te mi je za potpuno prekrivanje lica potrebno dvije pumpice.

Završnica na licu, stupanj prekrivanja, trajnost, čime se najbolje nanosi?

Završnica mu je potpuno mat, možda čak i malo više mat nego što to volim u hladnije dane. Primijetila sam da se hvata za suhe dijelove na koži jer koristim kiseline u zadnje vrijeme pa mi je lice u blago perutavom stanju i jasno se vidi i ne može lijepo utisnuti u kožu. To nije neuobičajeno za ovu vrstu pudera i jasno je da matirajući puder voli sebum koji koža proizvodi da bi se mogao bolje nanijeti, pa ako koži nedostaje istog a plus ima suhe dijelove dobijemo spomenuto, nahvatan puder po površini kože što ne izgleda baš sjajno. Prije nekih mjesec-dva kada sam tek počela koristiti ovaj puder, koža mi je bila u nešto masnijem stanju pa nisam imala problem hvatanja za površinu i mogu reći da sam tada bila izuzetno zadovoljna njime. 

Ono što mi se kod njega dopada je da je izuzetno postojan na mojoj koži pa se uhvatim da u danima kada ga nosim nemam potrebu popravljati šminku u toku radnog dana, eventualno kupljenje masnoće jednom do maksimalno dva puta u toku dana ne računam jer ne nanosim ga ponovo, samo maknem ono što je višak.

Oksidiranje je nešto što se često spominje uz tekuću podlogu ovog brenda. Neki govore da to nije oksidiranje da se puder osuši i poprimi pravu boju, drugi opet tvrde da je to prava oksidacija. Ja ću vam reći da na mojoj koži oksidira jer ja zovem oksidiranjem puder koji potamni nakon što na licu odstoji određeno vrijeme jer na mojoj koži potamni za nijansu nakon otprilike sat-dva i ne mogu baš prihvatiti da mu treba toliko da se "osuši". Nisam to odmah na početku primjećivala jer mi se nije dešavalo kao drugima da odmah po nanošenju oksidira. Prekrivanje koje on posjeduje je srednje, malo nadogradivo ali ne do potpunog prekrivanja. Zbog svoje rjeđe konzistencije prija mojim porama koliko je to moguće, a pod tim mislim da ih neće dodatno naglasiti, neće se uvaliti u njih i neće ih učiniti vidljivijima.

Najbolje se nanosi sa buffing kistom, mada i beauty blender odlično odradi posao.

Nijansa #190 koju ja imam je srednje svijetla i toplog podtona, otprilike je slična MAC puderima nijanse NC20-25.

Za koji tip kože puder preporučujem? 

Iako je drugačije navedeno na Sephora stranici, puder bih preporučila samo za masnokožce, eventualno za mješovitu kožu gdje bih sugerirala malo bolju pripremu suhih dijelova na koži.

Sastav:

Water, Dimethicone, Talc, Peg-10 Dimethicone, Trimethylsiloxysilicate, Polypropylene, Isododecane, Cetyl Peg/Ppg-10/1 Dimethicone, Nylon-12, Hdi/Trimethylol Hexyllactone Crosspolymer, Phenoxyethanol, Sodium Chloride, Hydrogen Dimethicone, Glycerin, Magnesium Sulfate, Sodium Dehydroacetate, Disteardimonium Hectorite, Aluminum Hydroxide, Methicone, Benzoic Acid, Dehydroacetic Acid, Propylene Carbonate, Ethylhexylglycerin, Parfum/Fragrance, Silica, Biosaccharide Gum-4, Ananas Sativus (Pineapple) Fruit Extract, Carica Papaya (Papaya) Fruit Extract, Paullinia Cupana Seed Extract, Potassium Sorbate, Sorbic Acid. May Contain (+/-): Titanium Dioxide (CI 77891), Iron Oxides (CI 77491, CI 77492, CI77499).


L-D: primer, nijansa #190



Puder u kamenu uvijek nosim u kombinaciji sa bazom i tekućim puderom pa stoga ih i jesam stavila u skupnu recenziju. Puder koristim za fiksiranje tekuće podloge. Dosta je fino mljeven i dovoljno ga je jako malo da podlogu zaključam i učinim trajnijom. Rijetko ga koristim za popravke u toku dana jer zaista u zadnje vrijeme rijetko popravljam šminku u toku dana, eventualno skinem višak sebuma. Potpuno je bezbojan i zbog toga odgovara različitim tonovima kože. Ne pruža dodatno prekrivanje što ga stvarno čini super proizvodom i za fiksiranje šminke i za popravke u toku dana. Dolazi u količini od 8.5 grama i cijena mu je oko 65 KM. U njemu se nalazi i spužvica za aplikaciju koja izgleda dosta jadno pa nisam imala želju da ju isprobam. U biti glavni razlog može biti što ja preferiram kistovima nanositi puder u kamenu.

Sastav:

Talc, Silica, Aluminum Chlorohydrate, Squalane, Octyldodecyl Stearoyl Stearate, Zinc Stearate, Octyldodecyl Myristate, Hydrogenated Polycyclopentadiene, Hdi/Trimethylol Hexyllactone Crosspolymer, Caprylyl Glycol, Phenoxyethanol, Manganese Violet (CI 77742), Hexylene Glycol.

Puder je fizički osmišljen tako da ima sa prednje strane magnetizirani dio gdje se uklapa i kist koji vidite na slici ispod, a kako se oni uklope skupa ste mogle vidjeti na naslovnoj fotki. To i jeste razlog zašto sam se odlučila za kupovinu kista i time dolazimo do toga da moram istaknuti koliki promašaj je ovaj kist. Prvo iz razloga što mehanizam magnetiziranog pričvršćavanja nije dovoljno jak i često bi se u torbi razdvojila ova dva proizvoda, drugo jer je kist tako mali da bi mi trebalo dosta vremena da fiksiram šminku a o popravkama da i ne pričam. Totalno nepotreban proizvod ako se ja pitam i moje najveće razočarenje i protračenih 47 KM. Ima jednu jedinu dobru stvar a to je da izgleda preslatko, ali s obzirom da mu je funkcionalnost nula, nije mi dovoljna ta njegova slatkoća da bih mu oprostila njegovu promašenu funkcionalnost. U biti je više igračka :)




Kist za hajlajter je moj omiljeni proizvod iz cijelog ovog seta. Obožavam način na koji je rezan, dopada mi se i kako fino nalegne na jagodicu i krasno nanosi hajlajter. Ja ne nosim baš često hajlajter, ali kada ga nosim sigurna sam da neću posegnuti za nekim drugim kistom ove namjene u skorije vrijeme jer mi je ovaj baš, baš odličan. Od sintetičkih je vlakana i neke umjerene je gustoće. Cijena mu je oko 65 KM. Baš iz razloga što hajlajter ne nosim često i pronašla sam jedan jedini koji mojoj koži odlično odgovara i o kojem sam vam već pisala (Estee Lauder Victoria Beckham hajlajter), nisam se odlučila za kupovinu hajlajtera i sada nakon što se slegla prašina oko Fenty Beauty proizvoda, vidim da nisam ni pogriješila što im nisam dala šansu.


Puder za nanošenje tekućeg pudera je ok, ali s obzirom da sam baš pred sami dolazak ovih proizvoda kupila Guerlan kist u koji sam se zaljubila na prvo, peto, dvanaesto i svaku naredno korištenje i koji zadnja dva mjeseca koristim na peri-deri sistemu i koji je bio poprilično skup za jedan kist za nanošenje pudera i koji vjerovali ili ne želim ponovo kupiti pored paprene cijene jer mi je dosadilo stalno pranje pa mi treba jedan za rezervu. Eh zašto ovo pišem, zato da vam kažem da bih možda i zavoljela ovaj kist da se netom prije njegovog dolaska u moj dom nisam tako jako zaljubila, kako dugo nisam u neki komad pribora za šminkanje. Da se vratim sada na Fenty, za moj ukus je malo tvrđi i ne nanosi puder metodom utrljavanja a niti je kist "za mazanje", ovo je neki hibrid između to dvoje, pa čak nisam ni sigurna kako ga koristiti, pa malo utrljavam, malo "mažem", pa opet utrljavam, a u biti mu niti ne dajem neku šansu s obzirom da ne mogu prestati koristiti svoje voljeno Guerlain-če i koristim ga samo kada nisam oprala svoju ljubav. Nisam ga uspjela zavoljeti, iako izgleda krasno i mnogi ga dosta hvale. Eh da smo se sreli u neko drugo vrijeme možda bi se voljeli malo više :) Cijena mu je oko 70 KM.

Sve u svemu većina proizvoda je sasvim ok, niti jedan me nije impresionirao do te mjere da bih ga ponovo kupila, da li će se to promijeniti do kraja korištenja nisam sigurna, ako bude promjena, svakako ću to negdje spomenuti. Najveća zamjerka tekućem puderu je hvatanje za suhe dijelove, ali trebam biti realna i priznati da su rijetki puderi koji znaju surađivati sa takvom kožom. Baza za lice mi se dopada, mada ne mogu i tu ne spomenuti da bih voljela da može ispuniti pore i time ih učiniti manje vidljivim. Kameni puder mi je izuzetno dobar, zaista učvrsti šminku i učini popravke potpuno nepotrebnim.

Sve što sam istakla o puderima i bazi odnosi se na moju jako masnu, trenutno blago dehidriranu kožu i svako od nas ima različite prohtjeve i interese prema proizvodima pa svakako preporučujem da dobro proučite da li bi vam proizvod mogao odgovarati s obzirom da nije baš da možemo doći do testera, a cijena im i nije baš niska.

Da li ste već probale nešto iz Fenty Beauty asortimana, da li imate neke proizvode na svojim listama želja? Ja nekako više nisam sigurna da li želim nastaviti daljnje isprobavanje proizvoda iz ove linije jer iako mi i prajmer i puderi odgovaraju zaista jako dobro i izuzetno su postojani na mojoj koži,  činjenica da za puno manje novaca dobijem isti efekt na licu mi ne da mira i moram to spomenuti. Postoje skupi komadi kozmetike koji su mi nezamjenjivi, ali kada su mi skupi komadi šminke zamjenjivi onda ih ne smatram vrijednim ponovnog trošenja novca.

3 komentara:

  1. Fenty me nimalo ne privlači ali zato se sad pitam koje je to Guerlanče koje spominješ? odmah sam išla googlat, rozi je? jel mi treba? Trenutno mi je za tekući najdraži Zoeva 104 Buffer Brush koji mi je odličan ali kad tako voooolim novi kistove :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma možda i bolje, plus tvoja koža lica je suha, ništa ovo tebi ne bi odgovaralo :) Guerlanče jeste taj breskvasto-rozi. Nešto najmekše i tako lijepo nanese puder da iako naizgled sličan mnogim drugim kistovima tog tipa, nekako mi je najoptimalnije veličine, gustoće i mekoće. Baš sam puno kistova isprobala na ovaj fazon, ali ovaj mi je najdraži. Činjenica da sam svega nekoliko puta koristila ovaj Fenty i to baš kad samo morala i niti jedan drugi otkako ga imam, te ga oprala 50-ak puta i milo mi oko srca kada pomislim na njega. Dobro sada već malo pretjerujem ili ipak ne, ja u stvari samo iznosim javno emocije koje imam prema njemu hahah. Cijena mu je "sitnica", ovdje je 89 KM, što je oko 45 eura, ali to je bila jedna impulsna neistražena kupovina (bio mi je prelijep i premekan na dodir) koja je imala happy end :) I ja obožavam kistove i nikad mi ih nije dosta :) Taj Zoeva kist koji spominješ je jedan od rijetkih kistova koji sam prodala jer mi nikako nije odgovarao, pregust i pretvrd mi je bio pa možda nemamo sličan ukus za kistove i možda se tebi ovaj moj ne bi dopao.

      Izbriši
  2. Ja sam oduševljena Fenty Beaty maskarom i korektorom.

    OdgovoriIzbriši

Hvala na komentaru :)