Bioderma Sebium (Gel za umivanje, Pore refiner i Hydra krema) - MAKEUP ARENA

2/08/2017

Bioderma Sebium (Gel za umivanje, Pore refiner i Hydra krema)




Prije nego krenem iznositi svoje dojmove sa ovim proizvoda, red je da prvo predstavim liniju i kažem kome je namjenjena. Dakle, kompletan Sebium asortiman je namijenjen za masnu, kombiniranu i kožu sklonu aknama. Pronalazite se tu? Onda nastavite čitati recenziju jer bi vas mogla zanimati :)

Svi preparati iz Sebium asortimana sadrže Fluidactiv patentiranu formulu, koja se sastoji od 3 aktivne komponente: ramnoza, ginko biloba i manitol. Fluidaktiv je jedinstvenog biološkog djelovanja, on inhibira oksidaciju skvalena (glavni sastojak sebuma) i štiti prirodni biološki kvalitet sebuma. Dakle, pričamo o patentiranoj formuli aktivnih antioksidanta koji:

- regulišu kvalitet sebuma;
- sprječavaju zadebljanja sebuma (smanjuju njegovu viskoznost, kako bi se lakše eliminirao iz pora);
- sprječavaju hiperkeratinizaciju (tj. začepljenje pora).

Kao rezultat toga dolazi do smanjenja komedogeneze (nastanka bubuljica, mitisera i akni).

Ostavimo se sada generalija i vratimo se mi mojim utiscima jer je moja koža izvrstan poligon za testiranje ove linije. Nisam sklona aknama (na sreću su me zaobišle, pored svih ostalih muka sa kožom :)), ali podsjetimo se da moja koža spada u izuzetno masnu kategoriju. Zaista kada pričamo o masnoj koži, često vidim da cure vole reći za svoju kožu da je masna, a to je samo neka lagano zamašćena T zona. Ja im volim reći, o ne, ne, nije to masno, trebaš upoznati moju kožu :) Ponavljam, moja koža je izuzetno masna, ne samo na T zoni, nego kompletna koža i na dodir i na viđenje. No iako je masna, već davno sam naučila da agresivna sredstva koja kao obećavaju reguliranje masnoće, često naprave samo gore stanje, pa dobijem jaču produkciju sebuma plus isušenu površinu kože. Stoga zadnjih godina oprezno biram proizvode za njegu kože. 

Zašto me zainteresirala ova linija? Upravo zbog činjenice da ima patentiranu formulu, koja obećava sve navedene radnje, reguliranje izlučivanja sebuma prije svega, plus dopalo mi se to što linija ima hidra formulu namijenjenu masnoj koži zbog činjenice da trenutno koristim kiseline, pa mi je potrebno dodatne hidratacije, a ne smijemo zanemariti ni vanjske utjecaje poput hladnoće i vjetra, a ni tople prostorije. Sve su to neprijatelji naše kože, te je često zbog toga koža dehidrirana.


Pjenušavi gel za čišćenje lica
200ml / 23 KM


Gel je smješten u plastičnu posudu bijele boje, gdje se doziranje obavlja stiskom na pumpicu. Najjednostavnije i najbolje rješenje za doziranje ovakvih proizvoda.

Sam gel je svijetlo plave boje, laganog i ugodnog, svježeg mirisa. Iako ima boju, moram spomenuti da ne sadrži nikakve druge osim prirodne boje, u ovom slučaju Cu-sulfat. Pri korištenju lagano pjeni.

Koristim ga 2x dnevno, za jutarnje umivanje, te nakon što skinem šminku, volim se dodatno umiti da skinem eventualne zaostatke šminke na koži, koje prethodno uklonim micelarnom otopinom. Ono što mi se dopada je da ostavi kožu potpuno čistom, ali ne škripavo čistom. Koža bude u mekanom neisušenom stanju. Ne mogu dovoljno puta ponoviti i uvijek iznova istaknuti koliko je to bitno za masnu kožu. Svi oni gelovi koji momentalno skinu sav sebum sa kože, naprave mnogo gore za nas masne, jer se koža trudi vratiti se u okruženje u kojem je navikla biti i dok kažemo keks ponovo smo masni, ako ne i masniji nego prije umivanja. Mislim da ovo svaki masnokožac treba da zna i da nauči da ne koristi ništa agresivno.

Većina gelova za čišćenje lica namijenjena masnoj koži zna isušiti kožu od silne želje da reguliraju lučenje sebuma. Moram opet nešto istaknuti, a to je da kroz protekli period korištenja nisam to primijetila sa ovim gelom, a čak ga koristim i na području očiju. Mislim da bih najprije tu primijetila znakove isušivanja.

Sastav: AQUA/WATER/EAU, SODIUM COCOAMPHOACETATE, SODIUM LAURETH SULFATE, METHYLPROPANEDIOL, DISODIUM EDTA, MANNITOL, XYLITOL, RHAMNOSE, FRUCTOOLIGOSACCHARIDES, ZINC SULFATE, COPPER SULFATE, GINKGO BILOBA LEAF EXTRACT, PEG-90 GLYCERYL ISOSTEARATE, LACTIC ACID, LAURETH-2, POTASSIUM SORBATE, SODIUM CHLORIDE, PROPYLENE GLYCOL, SODIUM HYDROXIDE, FRAGRANCE (PARFUM). [BI 418]

Pore refiner 
30ml / 25 KM


Osim lučenja viška sebuma, masnu kožu prate i ta odvratna čudovišta proširene pore. Vjerujem da ako redovno pratite moj blog, znate da im nikad nisam i neću predati bitku. Boriću se uvijek i iznova jer sam po prirodi borac :) Na sreću ljudi iz kozmetičke industrije stalno unapređuju formule i meni ostaje da isprobavam i tražim ono najbolje za sebe.

Proizvod je smješten u mekanu plastičnu tubicu koja ima ravni poklopac, pa može da stoji na njemu. To mi je super jer se sav proizvod slijeva niz tubu i time se osigurava potpuna iskorištenost proizvoda. Otvor na tubi je zaštićen folijom.

Krema ima identičan miris kao i pjena za umivanje, dakle lagan, svjež, ni malo se ne osjeti dok je nanosim na kožu, samo direktnim mirisanjem kada ju nanesem na kožu ruke. Potrebno je da se ostavi na koži nekih 15-ak minuta da bi se primijetili rezultati. No meni se čini da se već po nanošenju rezultati odmah primijete, samo možda potpuno djelovanje dolazi nakon tih 15 minuta. Kod ovog korektivnog proizvoda primijetim one instantne rezultate, baršunasta koža, pliće pore i zaglađena koža. Osim što regulira izgled pora, mogu sa sigurnošću da potvrdim da radi i na reguliranju lučenja sebuma. Kad koristim ovaj koncentrat nemam potrebu da stavim kremu pa bazu jer mi to zamjenjuje dva proizvoda, pa time i ubrzava jutarnju rutinu šminkanja.

Ono što sam primijetila je da se zaista ne čepi pore, pa nema dosadnih mitisera. O izgledu pora tj. o činjenici da li su se smanjile neću za sada. U stvari možda malo i hoću jer od silne želje da jesu, ja možda i umišljam da jesu, ali evo nagovještavam vam da imam utisak da su se lagano skupile. Nemojmo očekivati da će one nestati, jer to proizvod ni u jednom momentu ni ne obećava, ali meni već i sama činjenica da su se lagano pokupile jako puno znači, kao i to da momentalno dobijem rezultat.

Ovu sam kremu koristila i ranije, spominjala sam vam koliko mi se dopala u postu o svim matirajućim kremama koje sam isprobala, klik OVDJE, gdje ste još tada mogle pročitati moje kratke, ali pozitivne impresije.

Sastav: AQUA/WATER/EAU, METHYL METHACRYLATE CROSSPOLYMER, DIPROPYLENE GLYCOL, CYCLOPENTASILOXANE, CYCLOHEXASILOXANE, DIMETHICONE, GLYCERIN, BUTYLENE GLYCOL, FOMES OFFICINALIS (MUSHROOM) EXTRACT, SODIUM POLYACRYLATE, SALICYLIC ACID, DODECYL GALLATE, GINKGO BILOBA LEAF EXTRACT, MANNITOL, XYLITOL, RHAMNOSE, FRUCTOOLIGOSACCHARIDES, LAMINARIA OCHROLEUCA EXTRACT, SILICA, TRIDECETH-6, C30-45 ALKYL CETEARYL DIMETHICONE CROSSPOLYMER, LAURYL PEG/PPG-18/18 METHICONE, CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, MINERAL OIL (PARAFFINUM LIQUIDUM), PENTYLENE GLYCOL, 1,2-HEXANEDIOL, PEG/PPG-18/18 DIMETHICONE, CAPRYLYL GLYCOL, PROPYLENE GLYCOL, SODIUM HYDROXIDE, CITRIC ACID, DISODIUM EDTA, FRAGRANCE (PARFUM). [BI 600]


 Hydra krema
40ml / 21 KM






Na red je stigla krema za hidrataciju za masnu kožu. Ambalaža i miris su opet isti, pa se tu neću puno zadržavati. Već sam na samom početku spomenula da su hladno vrijeme, vjetar, prostorije sa suhim zrakom naši neprijatelji i uzrokuju dehidrataciju kože. Vjerujte mi da masna koža nije pošteđena, jednako je izložena svim tim uticajima. Masna koža se isuši površinski, dok dubinski ostaje i dalje masna, ako ne i više masna jer se trudi da izbalansira taj suhi dio i vrati se u stanje u kojem je naviknuta biti. Osim vanjskih uticaja, masnu kožu, kao i svaku drugu, možemo isušiti i na drugi način, a to je korištenjem seruma ili nekih drugih preparata sa kiselinama. Upravo tako, ja je dodatno nenamjerno sušim u zimskom periodu. Kiselinske preparate koristim da bih poboljšala teksturu kože, pa se onda koža lagano površinski osuši i na taj način skidam površinski sloj kože i otkrivamo onu ljepšu kožu ispod :) Ova krema mi pomaže da što bezbojlije i brže prođem kroz period površinske dehidratacije. Znamo da na isušenoj koži niti jedan puder ne izgleda lijepo, pa je obavezno da ju hidriram u toku noći. Način na koji je ja koristim: nanesem navečer serum sa kiselinama, pustim ga da odradi sat-dva, nakon toga nanesem ovu kremu. Zaista odlično radi u ovoj kombinaciji i nisam primijetila da mi koža ima suhe površinske dijelove i ujutro se budim sa kožom koja je mekana. Kada bih zaboravila staviti ovu hidratantnu kremu preko seruma (a desilo mi se nekoliko puta, šta da radim, zaboravim :)), ne primijetim na oko razliku, jer ipak ne preskačem tako često hidrataciju nakon kiselina, ali bez kreme nema one mekoće, kao kad kremu stavim, pa mi je to dovoljan razlog da se natjeram da je ne zaboravljam staviti. Osim na ovaj način, krema se može koristiti i u toku dana, kao bilo koja druga dnevna krema prije šminke. Ja radije biram Pore Refiner kao dnevnu, a vlagu volim nadoknaditi u toku noći.

L-D: Gel za umivanje, Pore refiner, Hydra krema

Za kraj osim pozitivnih impresija koje su pratile recenziju, mogu da dodam da po meni omjer kvalitete i cijene proizvoda zaista ide u prilog proizvodima. Uzmimo da je Bioderma francuski farmaceutski proizvod, cijena pristupačnih za gotovo svaki džep, koji uz pristupačnu cijenu prati i odličan kvalitet, ne mogu ništa drugo nego dati preporuke za ove proizvode.

Bioderma proizvodi su dostupni u svim bolje opremljenim apotekama i može se desiti da cijene malo variraju od apoteke do apoteke.

Ako vas zanima recenzija micelarne iz ove linije, radila sam je još davno, pa predlažem da bacite pogled OVDJE.


Pr proizvodi

Broj komentara: 8:

  1. U kojoj apoteci uTuzli mozemo pronaci ove proizvode? :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdrav. Bioderma proizvode imas u svim Ibn Sina apotekama :)

      Izbriši
  2. Draga Jasmina, hvala na recenziji. Moja koza je masna i sklona aknama, a dehidrirana zbog raznih preparata koje koristim u borbi s aknama, pa cu isprobati ovu Hydra kremu. Mene zanima da li se ona moze koristiti navece preko 10 % glikolne kiseline (ona sa iHerba koju je cini mi se Ivana recenzirala na tvom blogu) na isti nacin kao sto to ti radis poslije seruma sa kiselinom?
    Hvala,
    Aida

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdrav Aida. Zao mi je cuti da se mucis sa aknama :/ mozes je koristiti preko te kreme. Mi cesto u borbi protiv problema koje prate masnu kozu, zaboravimo na hidrataciju. A ne bi trebale :) vjerujem da ce ti odgovarati, kao i meni. Javi :)

      Izbriši
  3. Bas me zanimao ovaj gel.. Trazila sam ga u Liliju i apotekama ali ga nisam nasla.. Moja koza je mesovita ka masnoj, sklona aknama, trenutno koristim LRP gel za umivanje ali nisam nesto odusevljena, iskrena da budem.. Ali zato mi je krema LRP Duo Plus odlicna, efikasno spasava u borbi protiv akni :). Hvala na prenesenim utiscima, Kristina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Kristina, "malo" kasnim sa odgovorom, izvini.
      Gel je fenomenalan, ono što je najvažnije jako je blag i ni malo ne zateže kožu nakon što se njime umijem. Postoji i manje pakovanje, pa nemoj da te zbuni, da misliš da nije isti gel. Nadam se da ćeš ga naći :)

      Izbriši
  4. Koji serum s kiselinama koristite?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Koristila sam više različitih seruma, ne sjećam se koji sam koristila kad sam ovo pisala. Možda čak i serum iz ove iste linije jer sam i njega koristila. Ne mora nužno biti serum sa kiselinama, kiseline koristim i u drugim oblicima i različitim koncentracijama. Npr. sada koristim Stridex blaznice (ne znam kako bi ih nazvala, na engleskom se kaže pads, ne znam na našem, možda je i ispravno blaznice :)) koje sadrže 2% salicilne kiseline.

      Izbriši

Hvala na komentaru :)