MAC Pro Longwear tekući puder - recenzija - MAKEUP ARENA

3/22/2018

MAC Pro Longwear tekući puder - recenzija



Kada sam nedavno radila vodič kroz MAC Cosmetics pudere, najavila sam da ću ovom puderu posvetiti zasebnu recenziju jer ga toliko dugo koristim i iznova kupujem i uključila sam ga u svoj profesionlni kit, da mislim da nema druge nego dati mu mjesto i na blogu.


Rekla sam da mi je ovo najdraži puder i ujedno i prvi od MAC-a koji sam isprobala. Nakon njega sam iprobala i dosta drugih MAC-ovih i bilo je tu skroz dobrih puder, ali mjesto najdražeg mi, niti jedan od njih nije uspio preoteti mu.

Ambalaža mu je standardna MAC-ovska, staklena bočica sa crnim poklopcem koji je ujedno i pumpica, koja se može micati lijevo-desno i na taj način zakočiti da bi spriječili slučajno izlijevanje pudera kada ga nosimo u neseseru.


U bočici dolazi standardnih 30 ml, koji koštaju 70-ak KM, ako me sjećanje dobro služi. Slično miriše kao i Studio Fix, ali je ipak slabijeg intenzivan taj miris. Konzistencija mu je srednja, niti ga možemo nazvati rijetkim a niti gustim puderom. Ima SPF10.

Brzo se suši pa preporučujem parcijalno nanošenje da ne bi završili sa flekavim licem. Može se nanijeti u jako tankom sloju i čak i sa tankim slojem možemo dobiti srednje prekrivanje. Po potrebi se može nadograditi do umjereno jačeg prekrivanja, ali ne možemo dobiti potpuno prekrivanje pa će onima sa aknama još dodatno trebati korektor. Sviđa mi se jer uz činjenicu da prekrije moje nepravilnosti, ne ostavlja težinu, jako je lagan, što mi je posebno bitno jer svi gušći i teži puderi se znaju zavaliti u pore i bore i na taj način ih činiti više izraženim. Iz tog razloga mi je posebno dobar za nositi preko dana. Najbolje se nanosi sa buffing kistom.

Postojanost na mom jako masnom licu mu je izvanredna, u toku dana pokupim višak masnoće i desi mi se da ga i na kraju radnog dana i dalje imam. Naravno da to ne bude isto kao i kad ga tek nanesem ali uz neke laganije popravke može i dalje izgledati odlično.

Preporučujem ga za masnu i mješovitu kožu gdje vlasnice ove druge trebaju suhe djelove kože dodatno nahraniti da se ne bi uhvatio za te suhe dijelove. Mogao bi proći i za normalnu kožu, gdje bi se uz dodatno hranjenje kože trebalo eventualno dodati i nekog iluminirajućeg prajmera.



 NW20, NC20, NC30, NC37

O slovnim oznakama neću puno jer mislim da ni sama ne razumijem zašto NC oznake koje bi trebalo da označavaju Neutral Cool imaju topli žuti podton, a NW koje označavaju Neutral Warm imaju roskasti hladni podtom. Nekad sam negdje pročitala (ne znači da je istina) da je kod MAC-a potpuno suprotno označavanje, ali mene to u biti puno ni ne dotiče. Bitno mi je da znam ono što vidim, a to je da su NC nijanse žutog podtona, a NW nijanse rozog podtona.

NW20 - srednje svijetla nijansa sa ne previše istaknutim rozim podtonom;
NC20 - srednje svijetla nijansa sa toplim žućkastim podtonom;
NC30 - srednja nijansa sa izrazito žutim podtonom;
NC37 - srednja nijansa sa umjereno žućkastim podtonom.

Mene će te često čuti kako kukam na svoj ten, mada s obzirom na činjenicu da sam vlasnica ekstremno masne kože, mogu biti sretna da je moj najveći problem teksturirana koža, onako malo nečistog prošaranog izgleda sa popucalim kapilarima na pojedinim dijelovima, koja se brzo zasjaji, ako uzmem u obzir da sam mogla imati akne, poslije njih i ožiljke koji daju puno goru teksturu koži od proširenih pora. 

Na slici sa lijeve strane vidimo moje lice samo sa kremom, desno sam nanijela tanki sloj NC20 pudera koji je moj puni pogodak nijanse.





Sve u svemu jasno vam je da se radi o puderu koji zaista jako volim i uvijek bi bio moja prva preporuka (od MAC pudera) curama sa masnijim licem i koji ću i sama nastaviti koristiti.


Da li ste ga isprobale ili imate nekog drugog favorita među MAC puderima?





Broj komentara: 9:

  1. Neki ga zovu i MAC - NE (Acne) :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nikad nisam cula da ga zovu tako ali u tom slucaju bi svako za puder koji mu ne odgovara mogao isto dodati rijecicu ne. Ja ga 6 godina koristim i nikad mi se nista nije pojavilo nakon njegovog koristenja. Isto sam npr cula da se cure ospu aknama nakon Catrice HD pudera, meni isto nikad nista nije bilo. Ocito neki sastojak iz pudera nekome ne odgovara pa se to desi ali to nam ne daje pravo da ga automatski osudimo ako bas nama izaziva akne. Moj palac ide gore za ovaj puder i sigurno cu ga koristiti i dalje jer osim cinjenice da mi super odgovara jedan je od rijetkih gdje ga ne moram mijesati nego mogu kupiti svoju nijansu. Ne postoji univerzalno los niti univerzalno odlican proizvod, uvijek ce se naci neko ko ce tvrditi suprotno. Tebi u svakom slucaju hvala na iznijetom misljenju.

      Izbriši
  2. Draga Jasmina, opisati ti ne mogu kolko volim da citam tvoje receznije!Hvala ti na jos jednoj opseznoj recenziji, vjeruj da mi olaksajes izbore sto se tice kupovine sminke.Nedavno sam bas bila u dilemi, nakon promasaja drogerijskih pudera (pogotovo sto se tice izbora nijansi)koji tekuci puder da si kupim. Bila sam bas u stanju gdje sam se odlucila da pogledam high end kozemtiku. Elem, nakon iscitavanja tvojih recenzija, izbor sam suzila na Mac studio fix i estee lauder double wear.Kupim na kraju mac, jer mi je js jedna draga osoba preporucila isti. Eh, sad moram da kazem da nisam bas zadovoljna, bar ne u toj mjeri da ispuni sva moja ocekivanja, sto se tice postojanosti, narocito na T zoni, preciznije na nosu. Imam kombinovano-masnu kozu, sa par hormonalnih akni, i sklona sam sjaju lica, nakon 2-3 sata, sljastim ko disko kugla.Mozda mac nije krivac, mozda ja koristim pogresan primer (catrice prime and fine, nyx shine control).Razmisljam da naredni probam EL, ali sada kada vidim ovaj mac pro long...uh. Savjet? :D Bilo sta, vezano za primer, puder...neki trik koji ti imas u rukavu?Hvala pno! P.S. Hvala ti od <3 xo`s

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Selma, hvala ti mnogo na komentaru i drago mi je ako ti moje recenzije olakšavaju kupovinu.
      Što se tiče sjaja lica mislim da moraš prihvatiti da ti niti jedan puder neće spriječiti sjaj. Naravno da postoje oni sa kojima se usijaš brže i oni koji te drže matiranom duže. Ono što sam ja tokom godina naučila je da je važnije da li će puder ostati na licu nakon što pokupim višak masnoće. A na tom polju je Estee Lauder Double Wear broj 1. Toliko je postojan da ga uvijek nosim kada imam neke posebne prilike jer sam potpuno sigurna u njega. Pa čak i ako se zasjajim lagano pokupim višak masnoće i eto me opet ko nova. Ja čak ljeti svima koje šminkam dodam barem malo njega jer mi on znatno produži trajnost šminke i žene su oduševljene. Masnokožci koje šminkam mi se obavezno jave poslije da pitaju kakav je to puder bio koji im nije spao sa lica. Da se sada vratim na MAC Pro Longwear koji je jako blizu ELDW. Isto je jako trajan i sporije se zamastim od njega. Razlika je u samoj konzistenciji. MAC je dosta laganiji i nema istu težinu kao ELDW, zbog čega ga više volim nositi za preko dana. Na kraju koji više volim? Dajem prednost ELDW, ali MAC PLW ga vjerno prati. Za koji ćeš se odlučiti ostaje na tebi, možda ipak ELDW ako već imaš akne, ali ako ih nemaš puno onda ih možeš dodatno prekriti korektorom.
      Idemo dalje, vezano za primer, ja Catrice isto imam i koristim ga ali isključivo sa Catrice proizvodima i zaista je jedan skroz dobar primer, ali ne znam na koji način surađuje sa MAC SF puderom. Nekad mi jedan proizvod surađuje sa određenim proizvodima, a sa drugim ne. Ja sam previše i lijena i zauzeta da bih išla izučavati sastojke koji sa kojim lijepo rade, pa mi je jednostavnije da ih rotiram i nađem kombinaciju koja mi odgovara. Što se tiče primera meni je Collistar pore filler ili tako nešto se zove, broj 1 kod primera. Preporučujem ti da obavezno kupiš MAC Blot puder. Recenziju sam pisala na samom početku, među prvih 5 recenzija na blogu. Blogu će uskoro 6 godina a ja ga već i od prije koristim, što znači dobrih 7 godina. Uvijek moram imati barem jedan u rezervi jer ga smatram must have-om za masnokošce. Prvo kad sa njim fiksiram tekući duže ostajem matirana, a drugo kada se kroz nekoliko sati popravljam i prvo pokupim višak masnoće i lagano pređem ovim puderom preko lica, izgledam kao da sam svježe našminkana. Eto to su moji trikovi ako se mogu nazvati trikovima :) Nadam se da će ti nešto od ovog biti od pomoći :)

      Izbriši
    2. Hvala puno na odgovoru :) Mislim da cu naredni da isprobam ESDW, sto je sigurno sigurno je :D (Malo je neprilicno da to pisem na macovom postu :D ) Imala bih jos jedno blic pitanje, da li si slucajno koristila dermacol podlogu i tvoje misljenje o istoj? Prasina se vrti oko te podloge, misljenja su podjeljena, a ja bih radije da cujem misljenje od nekoga kome vjerujem. Ugodan vikend ti zelim ^^

      Izbriši
    3. Mislim da ti on ne gine :)
      Nisam isprobala Dermacol ali ti mogu reći da me onakav tip pudera ni malo ne privlači. Jednostavno vjerujem svom instiktu koji kaže da ga zaobiđem i za sada ću tako i uraditi :)
      Izvini što sam kasnila sa odgovorom, evo dođe i novi vikend, pa ja tebi želim ovaj naredni ugodan :) trudiću se da ubuduće odgovaram brže <3

      Izbriši
  3. Pozdrav Jasmina,
    Mozes li mi molim te odgovoriti koju nijansu MAC Blot pudera koristis?
    Hvala.

    OdgovoriIzbriši
  4. These cosmetic products are so reactive to knowing but there are also very beneficial and highly reactive CIPD assignment writing help available to get these futurized assignment writings decently thesedays in all over the Emirates.

    OdgovoriIzbriši
  5. which is why they source their feathers responsibly. They prioritize working with suppliers who prioritize the welfare of the birds and ensure that no harm is caused during the collection process best essay expert in Dubai

    OdgovoriIzbriši

Hvala na komentaru :)