Nega kože tijela - MAKEUP ARENA

2/24/2016

Nega kože tijela




Ovaj post je trebao bio u planu za objavu još krajem prošle godine, ali ostade dugo sakriven među skicama pa sam ga jutros izvadila iz skica i dovršila.

Imala sam zamisao da ovo bude nešto poput njege kože zimi, ali s obzirom da većinu istih ili sličnih proizvoda koristim tokom cijele godine, ostavila sam ovaj univerzalniji naziv uz napomenu da je maslac za tijelo jedini proizvod među ovom ekipom koji je u ljetnom periodu zaboravljen, a u zimskom gotovo obavezan.

Koža tijela mi je normalna i zaista ne traži posebnu pažnju, no to što ne traži posebnu pažnju ne znači da ne dobiva nikakvu pažnju. Ove zime sam imala nešto drugačiji pristup njezi kože nego ranijih godina, pa sam odlučila da vam o tome kažem nešto više.

Prva i osnovna razlika je što sam ove godine odlučila da se i u zimskom periodu borim protiv celulita. U više navrata sam spominjala da je celulit još uvijek u naznakama na mom tijelu, ali ono nije potpuno bez celulita i ako mogu uticati da se vidljivost istog umanji barem za 10% ja ću to svakako napraviti. Slagala bih kad bih rekla da sam bila potpuno dosljednja mazanju anticelulitnog losiona (iako sam prvenstveno imala tu namjeru), ali recimo da sam ga koristila svaka 2-3 dana. Primjećujem pomake, koža je čvršća i zategnutija, te time Nikel anticelulitni koncentrat stavljam u grupu proizvoda koji su mi se dopali i koji su bili rado korišteni tokom ove zime.

Druga razlika u odnosu na prethodne godine tokom zime je depilacija. Isprobala sam razne tipove depilacija, razne vrste voskova, od rolera u kozmetičkim salonima, preko trakica sa voskom i voska u posudicama koje se griju pa preko šećerne paste i nekoliko tipova epilatora. U principu sam najzadovoljnija depilacijom sa voskom u roleru, ali nisam dovoljno dosljedna da redovno idem na te tretmane, pa mi se kao najbolje rješenje pokazao epilator koji koristim već dobrih 4-5 godina. Od keramičkih je "čupkalica" koje se ne tupe i ne troše i jednako dobro radi svih ovih godina. Prije ovog Phillips-ovog sam koristila neki Silk Epil koji je od metalnih "čupkalica", i bio je dobar prve dvije godine, pa se nakon toga "istrošio". Svakako preporučujem ove epilatore sa keramičkim pločama. Dakle ove godine sam se sa dlakama tokom zime borila na način na koji to radim i ljeti, a to je čupanjem i već primjećujem da su se znatno prorijedile i da sporije rastu. Ranijih godina bih dlake tokom ljeta čupala, a onda sa dolaskom hladnijih dana bih se vraćala brzom odstranjivanju, a to je brijanje. Kod epilatora mi je super što ako sam redovna i čupkanje dočekujem svakih 5-7 dana, onda to napravim za dobra 3 minuta, skinem one koje su u međuvremenu narasle jer dlake su mi tanke, ali ih ima puno, pa se desi da ne bude svaka isčupana nego samo presječena i takve brže narastu.

Kao obavezan proizvod tokom cijele godine je piling za tijelo. Ovaj Balea piling sam kupila još na proljeće i još jednom ponovila kupovinu i zaista od mene ima sve preporuke jer je izuzetno dobar, a jako povoljan. Bio je u opciji da završi u postu tipa "Odličan, povoljan" pa eto čisto da znate koliko mi se dopao. Odlično uklanja mrtve stanice kože, istovremeno ostavljajući kožu mekanom i njegovanom jer u sebi sadrži njegujuća ulja. I njega bih često znala staviti nakon tuširanja gelom i onda nije bilo potrebe za staviti neki drugi proizvod. Ali s obzirom da piling kože tijela radim jednom u 7-10 dana, on nije bio opcija za stalnu njegu kože tijela. I da, jako mi se dopada miris, ne bih znala da ga opišem ali dopadljiv je mom čulu njuha.

Kako sam i spomenula na početku posta za razliku od ljeta kada za njegu kože koristim neke vodenkaste losione i to ne svaki dan, zimi si dopuštam razne varijacije. Nekad nakon tuširanja nekim gelom za tuširanje kožu tijela dodatno nahranim "losionom za tuširanje", gdje sam ove zime koristila ovaj sa slike, a koji je iz Avona i sasvim mi je lijepo odgovarao. Ranije sam koristila Baleine i njima sam jednako zadovoljna. Vjerujem da ovaj tip proizvoda može da ne odgovara nekome ko ima suhu kožu tijela pa možda nije dovoljno hranjiv, no meni je sasvim ok i dovoljno hranjiv te rado koristim ovaj i njemu slične, te ne mogu reći da sam primijetila neku značajnu razliku između ovog i dvije vrste Baleinog koji sam probala.

Kada ne bih koristila prethodni način njege kože, onda bih se rado uhvatila Nikel maslaca za tijelo, od ruže, koji je uistinu jedan krasan njegujući proizvod i instantno omekša kožu i ostavlja je omekšanom.  Ponekad sam ga koristila i za mazanje ruku. Kada koristim optimalnu količinu relativno brzo se upije. Kod maslaca je jako bitno ne pretjerati sa količinom. Posebno sam uvjerena da bi ga cure sa suhom kožom tijela jako voljele, a i meni sa normalnom odlično odgovara.

I za kraj - njegu ruku sam prepustila The Body Shop maslacima za tijelo, za koje mi u biti nije jasno zašto se nazivaju maslacima kada su više kao bogate kreme za tijelo. Ja ih rado koristim za njegu kože ruku, posebno navečer pred spavanje. Jedan takav mi je uvijek uz krevet. Ovaj sa slike sam već potrošila, kao i još jedan od naranče, a trenutno koristim od jagode i s obzirom da jako volim miris jagode ne moram vam ni reći koliko ga obožavam, kao i ovaj sa slike koji mi savršeno miriše, dok mi je naranča (iako volim cirusne mirise), zakazala i sigurno je nešto što neću ponovo kupiti :) Kod njih mi se dopada što se upiju dok kažem keks, a dugotrajno razmekšavaju kožu. Nekad bih ga namazala duž čitavih ruku, posebno u dane kada bih bila lijena da učinim korake koje sam prethodno opisala, pa bih onako da nadoknadim štetu makar namazala cijele ruke.

Sve u svemu sve su ovdje nabrojani proizvodi koje rado koristim i vrlo rado preporučim.

Šta vi koristite za njegu tijela? Da li vam se razlikuje njega tijela tokom ljeta i zime?

4 komentara:

  1. Većinom koristim iste ili slične proizvode i ljeti i zimi. S tim da ljeti više pratim da proizvod ima spf :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja se isto tijekom cijele godine mackam, ali moram priznati da jako slabo koristim proizvode protiv celulita. Nekako...odustah :) Nasreću, genetski baš i nisam sklona celulitu. Samo mi još on fali ;) :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sreća je na tvojoj strani, ali ne treba se previše opustiti :)

      Izbriši

Hvala na komentaru :)