Rimmel Lasting Matte puder i korektor - MAKEUP ARENA

11/22/2019

Rimmel Lasting Matte puder i korektor





Ima li smisla da ponavljam da su jako male šanse da proizvod koji obećava mat izgled i trajnost automatski ne dospije na moju imaginarnu wish listu? Ovaj dvojac obećavaju oboje i već sam bila kupljena samom najavom, samo je trebalo dočekati da dođu u moje ruke.



Ja ću prvo malo o korektoru jer to će ići brzo, a ako vas više zanima puder, skrolajte dolje.

 
Klasična ambalaža sa aplikatorom, ništa inovativno, doduše smatram da je ovo odličan način nanošenja korektora i bolje da ga se svi drže. Iako nije higijenski, ako bi ga neko koristio za šminkanje više osoba.

Dolazi u količini od 7 ml i kupiti ga možete u drogerijama po cijeni od 10-ak KM. Dostupan je u 4 nijanse kod nas, od čega su prve tri dosta svijetle, ja ne volim presvijetle korektore pa sam odabrala najtamniji, koji u biti zaista nije taman.



Već sam vam spominjala i to da nemam podočnjake koji traže neko extra prekrivanje i da mi je najvažnije da korektor ujednači boju kože. Priznajem da je kupovina ovog korektora bila impulsivna, dobila sam puder, pa hajde da kupim i korektor iz iste linije i skupa ih testiram. Nisam razmišljala da ja u stvari ne želim mat efekat (koji obavezno povezujem sa isušivanjem) na osjetljivom području ispod očiju. No kako sam ga bila kupila, valjalo ga je isprobati. Ne mogu reći da sam primijetila da matira nakon što ga nanesem, čak se i ne osuši skroz, tako da nije bilo razloga za brigu.

U zadnje vrijeme u rijetkim prilikama stavljam puder u prahu na taj dio kože jer primijetim da mi tada istakne borice oko očiju koje nisu tako vidljive kada sam bez šminke. Poprilično je trajan, čak i kada ga ne fiksiram puderom u prahu, ostaje na licu do skidanja šminke.

Sastav:

CYCLOPENTASILOXANE, C9-13 ISOPARAFFIN, PARAFFINUM LIQUIDUM/MINERAL OIL/HUILE MINERALE, DISTARCH PHOSPHATE, DISTEARDIMONIUM HECTORITE, POLYGLYCERYL-3 BEESWAX, POLYGLYCERYL-2 SESQUIISOSTEARATE, ZINC OXIDE, DIMETHICONE CROSSPOLYMER, SODIUM SILICOALUMINATE, PROPYLENE CARBONATE, GLYCERYL DIBEHENATE, ALUMINUM STARCH OCTENYLSUCCINATE, SILICA DIMETHYL SILYLATE, TRIBEHENIN, TALC, PANTHENYL ETHYL ETHER, GLYCERYL BEHENATE, PARFUM/FRAGRANCE, AQUA/WATER/EAU, METHYLPARABEN, PROPYLPARABEN, BHT, [May Contain/Peut Contenir/+/-:TITANIUM DIOXIDE (CI 77891), IRON OXIDES (CI 77491, CI 77492, CI 77499)].



Puder dolazi u jednostavnoj crnoj tubiti zapremine 30 ml i kod nas se može naći u nekih 5-6 nijansi po cijeni nešto nižoj od 10 KM. Na tubi je navedeno da se radi o puderu sa jakim prekrivanjem i mat efektom. Ok, nije da sam baš ljubiteljica potpunog prekrivanja, najviše volim one sa osrednjim, ali znam da brendovi često pretjeraju u svojim opisima pa sam se nadala da će tako biti i ovaj put.

Iako mi je već, prije nego što mi je puder stigao, nagovješteno da je jako sličan Manhattan puderu  u tubici (sastav je gotovo identičan), koji sam već ranije isprobala i nisam bila oduševljena jer mi se nije dopadala činjenica da je jako gust i težak na licu i uvlači se u pore (znam, vrlo dobro znam da ima jako puno žena koje ga obožavaju, ali ja nikad nisam bila ta), ipak sam jedva čekala da ga isprobam i nadala sam se da je drugačiji. I jeste drugaćiji.



Naime ovdje se radi o pjenastoj formuli koja je znatno drugačija od spomenutog Manhattan pudera. Dosta je mekši, ako se za puder može tako reći, nije onako težak i gust. Puno se lakše nanosi i razmazuje i potpuno izostaje onaj efekat uvlačenja u pore, te ih ni malo ne ističe dodatno. Čak imam osjećaj i da ih lijepo zagladi, dok je kod Manhattan pudera stvar bila posve drugačija, barem kada je moja koža u pitanju, Manhattan mi je bio pretežak i činio mi je teksturu kože još izraženijom.

Navedeno je da ima potpuno prekrivanje, no ja bih istakla da može da bude srednje do potpuno, ovisno o tome u kojoj količini ga nanesete. Ovo je puder koji neće trpiti suhe dijelove na licu, te ako ste vlasnica takve kože ili preskočite ovaj puder ili dobro nahranite sve suhe dijelove, trećeg rješenja nema.

 Donji swatch je korektor u nijansi 020 Classic Beige a gornji je puder u nijansi 200 Soft Beige.


Na fotografiji iznad na lijevoj strani su naneseni puder i korektor a na desnoj nosim samo krema. Ovdje nisam stavila ni puder u prahu preko. Već vidite da ja nemam nekih velikih nepravilnosti, "samo" proširene pore i prošaranu kožu i neujednačenu boju i čak i tanki sloj ovog pudera odlično obavi posao.

Najbolje mi se nanosi buffing kistom, metodom utrljavanja, a ako na nekim dijelovima poželim da ga "pojačam", pribjegnem metodi bockanja, istim tim kistom naravno.

Prva prosijavanja primjećujem nakon 4 sata, ali izguram do 5 sati i tada pokupim višak masnoće sa lica. Ne mali broj puta sam istakla da na mojoj ekstremnoj masnoj koži dobiti matirani izgled 4 sata znači jako puno, to nije isto kao kod nekog umjerenog masnokožca. Prva prava nestajanja sa lica primijetim nekad nakon 7 sati i to je obično uvijek na istim dijelovima lica, na bradi, između obrva i oko nosa, gdje su ujedno i najmasniji dijelovi mog lica.

Kako izgleda na licu nakon što se kompletno našminkam mi se jako dopada. Ujednačen ten, ne osjetim težinu, zagladi pore i umanji njihovu dubinu. Malo jače prekrivanje od onog koje preferiram, posebno to primijetim kada ga fiksiram puderom u prahu, a to jednostavno moram uraditi da bih pojačala njegovu trajnost. Dobijem ten o kojem maštam da ga imam bez šminke. 

Ovo je puder koji ću izabrati kada se jače našminkam, za neke rijetke noćne izlaske, neću ga nositi svaki dan jer nećete me baš vidjeti sa ovako puno šminke u posljednje vrijeme, dok sam ranije ovako jače bila našminkana svaki dan.


A sad malo o samom sastavu. Rijetko ćete na blogu naći da pišem o sastavu proizvoda, s vremena na vrijeme istaknem bitnost nekog sastojka i to je to, jer ne mogu tih sektaških pristupa i analiziranja sastojaka preko raznoraznih aplikacija, niti činjenice da mnogi misle da znaju sve o svemu, niti mi se da slušati generaliziranje o proizvodima, a posebno ne mogu slušati one koji su ustrajni u tvrdnjama kako određeni proizvod valja ili ne valja i svi koji tvrde suprotno lažu. Ni na koga ne aludiram, molim da se ne izvlači iz konteksta, jako je puno osoba koji "znaju" čitati sastojke, pa nema potrebe da se ni na koga posebno adresiram. Namjera mi je da istaknem važnost odabira osobe kojoj vjerujete i za koju ste primijetili da vam odgovaraju slični proizvodi. Odjednom je postalo trendi da se prati sastav proizvoda.

Sastav:

CYCLOPENTASILOXANE, C9-13 ISOPARAFFIN, PARAFFINUM LIQUIDUM/MINERAL OIL/HUILE MINERALE, DISTARCH PHOSPHATE, DISTEARDIMONIUM HECTORITE, POLYGLYCERYL-3 BEESWAX, POLYGLYCERYL-2 SESQUIISOSTEARATE, ZINC OXIDE, DIMETHICONE CROSSPOLYMER, SODIUM SILICOALUMINATE, PROPYLENE CARBONATE, GLYCERYL DIBEHENATE, ALUMINUM STARCH OCTENYLSUCCINATE, SILICA DIMETHYL SILYLATE, TRIBEHENIN, TALC, PANTHENYL ETHYL ETHER, GLYCERYL BEHENATE, PARFUM/FRAGRANCE, AQUA/WATER/EAU, METHYLPARABEN, PROPYLPARABEN, BHT, [May Contain/Peut Contenir/+/-:TITANIUM DIOXIDE (CI 77891), IRON OXIDES (CI 77491, CI 77492, CI 77499)].

Zašto da ja bježim od sastojka koji recimo zapušuje pore ako moje pore nisu sklone zapušivanju? Jesu široke i duboke ali nisu sklone zapušivanju i pravljenju nereda na licu. Jako je bitno da se pronađemo tj. da dođemo do spoznaje koji nam sastojci odgovaraju a koji ne i samo to da pratimo i da ne slušamo one koji nam pokušaju reći da nešto nije dobro za nas, zato što oni misle da to nije dobro i zato što njima ne odgovara. Stvarno mi je više dosadilo da slušam gluposti i da šutim radi mira u kući. Ne dopustite da vam se nameće generalizacija, da vam se ispire mozak nametnutim informacijama.

U pomoć sam prizvala jednu osobu koja će na jednostavan način da objasni glavne aktere u priči o sastavu ovog pudera. Dakle predstavljam vam Šušnjarušu i njen pogled na sastojke koji se nalaze na vrhu liste:



"Silikoni u kozmetici, kao i u tečnim puderima nisu uopšte loši. Ne nalaze se u proizvodima da bi nam naškodili. Oni daju lepu teksturu kremama i ostavljaju zaglađen osjećaj na koži (ali i kosi). U puderima se nalaze jer su nosioci pigmenta i reflektuju svetlost pa samim tim koža izgleda lepše (glačaju nepravilnosti i slično). Njihovi molekuli su veliki i ne prodiru u kožu, zadržavaju se na površini i ne rade ništa ni pozitivno ni negativno koži. Mnoge žene strahuju da im koža neće disati  ako nanesu nešto sa silikonom, to nije tačno jer vazduh može da prođe kroz njih. Jedina loša stvar kod njih je da druge korisne supstance, iz kreme (recimo), ne mogu da prodru u kožu pa tako treba birati proizvode koji ih sadrže u drugoj polovini liste sastojaka.

Mineralna ulja (naftni derivati) takođe nisu ništa loše u kozmetici. Veliki broj kozmetičkih preparata ih sadrži jer daju bolju teksturu proizvodu a i jeftina su. Ne postoji nijedna pouzdana sttudija koja mineralna ulja dovodi u vezu sa kancerogenošću jer... ne apsorbuju se u kožu. Ne dolaze do krvotoka kako mnogi tvrde. Dakle, zadržavaju se na koži pa time mogu biti i korisna jer sprječavaju odavanje vlage iz kože. Recimo, čuvena Pavlovićeva ih sadrži a njome mažemo bebine guze. Zašto ih sadrži? Pa upravo zato što stvaraju neprobojni film na koži i na taj način štite bebinu guzu od bakterija iz urina i stolice.

Svakako da ne bih ni jedne ni druge preporučila izrazito masnoj i problematičnoj koži jer bi im proizvodi koji ih sadrže mogli biti teški i (eventualno, redak slučaj) stvoriti neki problem ukoliko imaju akne i bubuljice."


Hvala Nini na jednostavnom pojašnjenju. Kako sam u stvari došla do ove teme sa Ninom? Javila sam joj se da prodiskutujem i da se posavjetujem sa njom vezano za činjenicu da mi ovaj puder sa jeftinim sastojcima, koji pri tome nisu bajni, odgovara bolje od nekih puno skupljih proizvoda, koji imaju bolji sastav. Tada je Nina odvojila svoje vrijeme i lijepo se sa mnom "ispričala" na ovu temu i rekla da se to i njoj desi i da generalno trebamo više paziti na sastav proizvoda za njegu kože jer dok stavimo recimo serum, kremu, eventualno SPF, pa onda i bazu, šanse su male da još i puder stigne do kože. Nakon toga sam je zamolila da natipka koje slovo o tome kako ona gleda na "loše" sastojke.

Osim navedeno dvoje, prisutni su i parabeni, ali su pri samom kraju liste, što nam govori da nisu u visokim koncentracijama, koje bi nam eventualno bile štetne. No priznajem, bilo bi nam bolje bez njih :)

Dakle ako je vaša koža masna i sklona zapušivanju pora i izbijanju akni i ako ste svjesne da vam silikoni i mineralna ulja prave štetu na licu, onda svakako treba da izbjegavate ovaj i njemu slične pudere, a posebno one koji takve sastojke imaju na samom vrhu liste sastojaka. Ako ste poput mene i nemate problematičnu kožu (iako je jako masna), onda nema razloga da izbjegavate sastojke koji našem tipu kože ne čine štetu. Tada se fokus stavlja na ono što želimo od pudera, a ja prije svega želim trajan puder sa solidnim prekrivanjem i Rimmel Lasting Matte je sve to, čak i više od solidnog prekrivanja, može biti dosta jače (ovisno o tome kako ga nanesemo i u kojoj količini) i stoga vam je jasno da je ovo puder koji će biti dijelom moje kolekcije i koji mi se dopada.


Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na komentaru :)