Trudnoća - sagledana iz mog ugla - MAKEUP ARENA

11/16/2013

Trudnoća - sagledana iz mog ugla




Dok sam bila trudna dobila sam nekoliko upita da pišem o tome šta i kako. Pomislila sam da šta se tu ima puno toga pisati, ali onda sam se sjetila koliko sam vremena provela skupljajući informacije pa ne bi bilo loše sve to imati na jednom mjestu, sagledano iz mog ugla.

Pripreme i sam početak trudnoće 

Prvo, ako već planirate trudnoću moja preporuka vam je da počnete praviti zalihe folata u tijelu jer njihov nedostatak može rezultirati pojavom spine bifide kod bebe. Pet najboljih izvora su: dnevni unos multivitamina s folnom kiselinom, zeleno lisnato povrće, banane ili breskve, bademi i ostali orašasti plodovi te žitarice, tjestenina…

Jako česta pojava u trudnoći je i anemija. Ja sam je imala u obje trudnoće, doduše u jako blagom obliku. Anemija uzrokovana manjkom željeza može dovesti do prijevremenog poroda i male težine bebe. Stoga ako vam preporuče da unosite željezo u organizam to i radite ma koliko vam teško padale te kapsule jer činjenica je da nisu baš najprijatnije.

Još jedna česta pojava početkom trudnoće, javlja se krajem 2. mjeseca, su mučnine, namjerno nisam rekla jutarnje jer one se javljaju u svako doba dana. Moje su najizraženije bile u poslijepodnevnim satima. U prvoj trudnoći sam imala samo mučnine i rijetko bih povratila, dok sam u drugoj povraćala šta god bih stavila u usta. Poznajem žene koje nisu imale mučnine nikako, ah te sretnice...

Osim mučnina može vam se desiti da osjetite gađenje prema određenoj hrani i mirisima. U prvoj trudnoći nisam mogla ni pogledati meso, u drugoj je to bila jedina hrana koja mi je prijala. Jedan omiljeni parfem sam zamrzila u trudnoći i nikad ga više nisam nosila i dan danas kad ga osjetim podsjeti me na mučnine.

Ne znam ima li potrebe da vam govorim da je veoma važno da idete na redovne preglede, ali eto rekoh :-) i ne bi loše bilo da idete na pripreme na porođaj, ja nisam išla ali žene koje jesu kažu da mnogo pomognu savjeti koji se tu dobiju.

Ishrana

O ishrani u trudnoći neću puno pisati, imala sam tekst koji sam još davno sebi sačuvala i koji sadrži sve što vam je neophodno znati. Smatram da je jako važno šta unosite u organizam u tih 9 mjeseci jer pri tome ne mislim samo na pretjeranu gojaznost koja se često javi u trudnoći, to je još i najmanji problem, mislim na hranu koja često biva konzumirana od strane trudnica jer žive u nezanju i srećom većinom sve prođe bez posljedica ali ako ste poput mene i ne želite ništa prepustiti slučajnosti onda pripazite na nabrojanu hranu. Ne moram vam ni reći da tokom 9 mjeseci nisam jela kolač a da nisam pitala da li ima jaja i ako ima da li su termički tretirana :-) na ostalo nabrojano nisam ni pomišljala :-)

(tekst preuzet s neta prije 6 godina te mi je izvor nepoznat) 
10 vrsta hrane koje biste trebali izbjegavati tijekom trudnoće:

1. Sirovo meso - Sirovo i slabo pečeno meso su potencijalni izvor bakterija poput salmonele i toksoplazmoze (mačkitisa). Obje infekcije mogu doći i do vašeg fetusa što može imati vrlo ozbiljen posljedice: spontani pobačaj, porođajne mane i u najgorim slučajevima, smrt. Da biste izbjegli utjecaj tih bakterija trebate svo meso peči ili kuhati dok se ne uvjerite da je zaista dobro kuhano/pečeno.

2. Neke vrste ribe - Iako mnoge ribe obiluju omega-3 i drugim kiselinama koje su prijeko potrebne trudnicama, isto trebate biti na oprezu jer neke ribe znaju sadržavati visoku koncetraciju žive koja može pak uzrokovati oštećenja mozga. Trebate izbjegavati sirovu ribu (sushi), morskog psa, tunj, skušu i sabljarke. Tunu u konzervi možete jesti, ali ne prečesto.

3. Suhomesanti proizvodi - Zašto su opasni? Zbog listerije koja može uzrokovati trovanje krvi fetusa što naposlijetku može uzrokovati i spontani pobačaj. Neki tvrde da se suhomesnati proizvodi mogu konzumirati, ali samo ako se prije skuhaju.

4. Dimljena morska hrana - I ovakve hrane ćete se morati odreći tjekom trudnoće jer postoji opasnost od zaraze listerijom. Zašto? Ovakva hrana se kuha „na hladno“, tj. nikada se ne zagrije dovoljno da ubije bakterije.  Takva vrsta hrane u konzervi je poprilično sigurna za trudnice pa se nećete morati odreći pokojeg dimljenog lososa u potpunosti.

5. Sirova jaja - Svi znamo da konzumiranje jaja koja nisu dovoljno skuhana ili neprovjerene kvalitete može završiti salmonelom. Svakako izbjegavajte konzumioranje sirovih jaja, domaćih majoneza i ostalih proizvoda sa sirovim ili poluskuhanim jajima (osim ako zaista niste sigurna odakle dolaze).

6. Sir - Ljubitelji sira, nemojte paničariti. Ne mislimo na sve vrste već samo one „meke“ sireve kao brie, feta sir i ostali sirevi poput njih (osim mozarelle). Proces stvaranja tih sireva zahtjeva vlažno i toplo okruženje savršeno za uzgoj bakterija. Tvrdi sirevi su sigurniji za konzumaciju jer su prošli proces pasterizacije.

7. Neoprani ostatci zemlje - Ponekad i tlo u kojem je raslo određeno voće ili povće zna biti zaraženo bakterijama pa dobro pripazite kada perete namirnice i provjerite dvaput jeste li odstranili sve ostatke zemlje.

8. Nepasterizirana pića   - Iako „svježe“ zvuči privlačno, ipak, i tu postoji mogućnost zaraze listerijom, bilo da se radi o svježem mlijeku ili voću. Možda bi bilo bolje da se držite kupovnih sokova i mlijeka, osim ako niste sigurni u podrijetlo voća ili mlijeka.

9. Paštete - Sve paštete su strogo zabranjenje, bilo one mesne, riblje ili kokošje. Listerija je vrlo česta bakterija i paštete su vrlo čest nositelj te štetne bakterije.

10. Sirove školjke - Dagnje, kamenice, itd... ako nisu kuhane su svakako zabranjenje tijekom trudnoće. Znamo da su možda najukusnije sirove, ali i one kuhane su za prste polizati. Ako vas uhvati želja za školjama u lonac i krenite!

Kretanje i vježbe

Krećite se, jako je bitno da se krećete, naravno ako vam to trudnoća dopušta, kažu da je porod lakši, ja vjerujem u to, jer su moja oba bila poprilično lagana. Prvi je završen 1.45 h nakon što sam ušla u bolnicu, drugi nakon 1.15 h :-) a kretala sam se baš puno i nisam dopuštala trudnoći da me razmazi te sam obavljala mnoge kućanske poslove. Postoje i vježbe koje se smiju raditi u trudnoći, kako ih ja nisam radila neću ni pisati o njima. Ja vjerujem da je ipak šetanje najbezopasnije.


To su bile neke generalije a sada na njegu tijela.


Koža tijela

Nemojte pasti pod utjecaj reklama i skupo plaćati proizvode za njegu tijela u trudnoći. Ja imam 2 trudnoće iza sebe, u prvoj dobila 17 kg, u drugoj 12 kg i niti jednu striju kao posljedicu trudnoće. Sve što sam radila je mazala se uvečer pred spavanjem apotekarskim bademovim uljem, dobro bih se natrackala i bila sva onako masna i onda bih se umotala u peškir i preko obukla potkošulju koja bi čuvala peškir na mjestu i legla spavati. Koža mi je bila mekana i elastična.

Ujutro bih se istuširala i onda namazala puterom za tijelo, najviše sam voljela The Body Shop jer su se oni brzo upijali a kako sam obje trudnoće provela radno to mi je bilo bitno da se brzo upija zbog stalnog nedostatka vremena :-) Nekad bih mazanje ponovila i nakon posla, nekad bih zaboravila. U prvoj trudnoći sam bila dosljednija mazanju, u drugoj sam znala i preskočiti.

Kažu da je u principu najvažnije koliko je koža elastična i da je to genetska predispozicija na koju se ne može utjecati. Ja nisam htjela vjerovati u to, uradila sam sve u svojoj moći da kožu maksimalno omekšam i da uvijek bude dovoljno nahranjena da bi se mogla rastegnuti bez pucanja jer nisam htjela da završim sa strijama poput ovih na donjoj fotki. Mnoge žene smatraju da se udajom i trudnoćom mogu opustiti i prestati brinuti o sebi, sve do jedne se prevare i pokaju što nisu vodile računa, stoga zaboravite na svu ljenost i pobrinite se za sebe, jer ako to same ne uradite, neće to napraviti drugi za vas. Strije su ožiljci koji nikad neće nestati, činjenica je da hoće izblijediti ali će biti čitav život uz vas, jednom kad ih dobijete.


Linea Nigra je linija koja vam se može javiti duž stomaka, ali i ne mora, meni se u prvoj trudnoći nije javila, u drugoj jeste, nestala je nekoliko mjeseci nakon poroda.


HIPERPIGMENTACIJE (velikim slovima jer je to najveći problem koji sam imala) su nešto što vam se lako može desiti da dobijete u trudnoći. A svi koji ih imaju znaju koliko su one naporne i kako ih se teško riješiti (btw ja još uvijek nisam, ali planiram po završetku dojenja da se ponovo vratim u borbu sa njima, ovaj puta sa još više entuzijazma i volje da ih pobjedim jer sam osoba koja može izgubiti bitku ali će i dalje voditi rat :-) ) Hiperpigmentacije u trudnoći tvore formacije slične maski pa im je dodijeljen termin "trudnička maska". Takve tvorevine se zovu melasma i njihovi uzroci su hormonalne promjene u organizmu trudnice i po iztraživanjima američkih znanstvenika dobije ih 70% žena. Neke sretnice uspiju da ih se riješe same od sebe, a neke poput mene posvete dobar dio vremena u borbi sa tom opakom maskom. Predlažem vam da pojačave UV zaštitu svog lica jer time povećavate šansu da ih izbjegnete.


Moje hiperpigmentacije nisu ovako jako izražene (bile su u prvoj trudnoći), ali mislim da je to zbog toga što godinama nakon pojave prvih hiperpigmentacija izbjegavam sunce.
Ja molim sve drage čitateljke koje posjeduju znanje o proizvodima i metodama u borbi protiv ovih gadosti da ista podijele sa nama, mnoge će im žene biti zahvalne na tome. Ja ću probati sve dok ih se ne riješim jer rekoh vam da ne odustajem tako lako :-) 

Kosa i nokti

Meni nikad bolje nije izgledalo ovo dvoje, zbog unosa dodatnih vitamina, zbog hormona, zbog kombinacije ovog dvoje ili zbog sreće koja mi je bila vjerni pratilac, nikad neću saznati zbog čega, ali oboje su rasli kao iz vode i bili čvrsti i jaki. Kosa mi je skroz slabo opadala u trudnoći, opet zbog hormonalnih promjena, kad sam se porodila opadala je puno više, to ne treba da nas brine, normalna je pojava.

Kilogrami i borba s njima, dojenje

Po svim podacima koje sam nalazila po netu najpoželjnije bi bilo da dobijete 12 kg. Ja ću reći da to ovisi o samoj građi žene kao i činjenici koliko je imala kilograma u trenutku kada je ostala trudna. Ako ste već tada imali koji višak kilograma preporučuje se da se udebljate i manje od ovih idealnih 12. Logično ako ste niski vama bi i 12 kg bilo puno, a ako ste viši od prosjeka ni 15 kg neće biti previše. Pokušajte dojiti svoju bebu, to će pomoći da se nakupljeni kilogrami istope jako brzo. Dojena djeca su zdravija, imaju bolji imuni sistem. Majke dojilje imaju mnogo manje šanse da obole od raka dojke. Prehrana je ono što je iznimno važno kod dojenja, kao i dovoljan unos tekućine. Meni se Hipp čaj za dojilje pokazao odličnim. Nemojte se zamarati ako se kroz nekoliko mjeseci ne vratite na staru kilažu, tijelu je potrebno jednako toliko vremena da se vrati na staro koliko dugo se i mijenjalo u trudnoći.

Za kraj

Ne zaboravite uživati u trudnoći, bez obzira na mnoge nedaće lijep je osjećaj biti trudna. Ne bojite se samog čina poroda jer živa je istina da se sve zaboravi onog momenta kad ugledate svoju bebu.

Mnoge žene pate i zbog hemoroida, zbog napinjanja prilikom poroda, ja nisam imala tih problema te ne mogu vam o tome pisati iz svog ugla.

Iako sam post spremala nekoliko dana i u više navrata dodavala sigurna sam da sam nešto i zaboravila pa od vas tražim da pitate šta god vas zanima, na svaki komentar ću da odgovorim. Iako definitivno više nemam tijelo kakvo sam imala prije trudnoća ipak vjerujem da mnogim ženama mogu poslužiti za primjer da se tijelo ne mora zapustiti i da može izgledati dobro i nakon dvije trudnoće-

Nadam se da će se dosta žena uključiti u komentare i podijeliti svoja iskustva koja mogu biti potpuno drugačija od mojih jer na kraju svaka trudnoća je individualna.

I da ne zaboravim, u pripremi je post "kako prekriti hiperpigmentacije" :-) kad ih se već do sada nisam riješila barem sam naučila kako ih prikriti :-)


UPDATE - Obavezno pročitajte komentare jer tu ćete naći još informacija koje sam zaboravila napisati.


61 komentar:

  1. E pa ovo cu sacuvati sebi :) pricala sam nesto sitno s tobom na ovu temu ali sad je sve obuhvaceno ovdje. Slazem se, ne treba se zapustiti, i nadam se da cu uspjeti u tome kada za to dodje vrijeme :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Bravo Arena za post!! Odmah ide u favorite . Ja nisam rodila , ali znam s kakvim problemima se trudnice susreću no vjerujem da sve to padne u pozadinu kada vidiš svog anđela <3

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala draga… svaka trudnica nosi svoje probleme, na sreću nisam imala problema sa bebama, a ovo ostalo sam lako prebrodila :-)

      Izbriši
  3. Ja sam jedna od tih sretnica koja nije povracala i imala mucnine, ali me zato kacilo sve ostalo moguce. Na kraju sam imala gestozu i porodila se u 8 mjesecu, pijuci 11 tableta dnevno. Udebljala sam se oko 25 kila zato sto sam stalno bila na mirovanju, a poradjala se 8 sati :-D Beba sada ima 10 mjeseci, a ja bih najradije opet sve ponovo, ali kile jos uvijek nisu spale :-(
    Sto se tice hrane znam da je dosta biljaka zabranjeno, pa ne bi trebalo eksperimentisati sa cajevima, pogotovo majcina dusica, ona je big no!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. eh sretnice jedna, nemaš pojma šta si preskočila :-) ali eto vidiš zato su te druge muke snašle :/ to je drugo ako si imala strogo mirovanje, ja sam se ovdje u postu pisala o trudnoći gdje sve teče normalnim tokom… žao mi je da si se napatila, ali znam da sada imaš prekrasnu bebu i da će sve vratiti na staro, ubrzo… Jel dojiš bebu, zanima me zašto kile nisu spale, moja beba ima 7 mjeseci i imam potpuno istu kilažu kao i prije trudnoće…

      drago mi je da si spomenula i biljke, znala sam da ću nešto zaboraviti :-) sad se isto sjećam da je spominjano da se treba izbjegavati čaj od malina jer navodno izaziva kontrakcije… preporučljivo ga je konzumirati jedino pred sami kraj trudnoće….

      Izbriši
  4. Super koristan post.
    pegz

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja nisam imala problema sa hiperpigmentacijom, ali jesam sa suvom kozom. Pred sami kraj trudnoce sam uocila malo strija na butinama pa sam to kasnije mazala Saljicevim melemom protiv strija (Menta Padej) i prezadovoljna sam... obzirom da sam probala vise njihovih razlicitih melema savetujem ti da isprobas njihov melem za lice... nece ti skoditi :). I jos bih dodala za one trudnice koje imaju mucnine (i ja sam ih imala) i koje povracaju da se ne zabrinu ako na pocetku cak i smrsaju (ja sam izgubila 3 kg!), ti se kilogrami brzo vrate i nastavite normalno da napredujete. U trudnoci sam dobila 16, 17 kg ali se to na moju visinu i gradju uopste nije primecivalo, samo veliki stomak :). I, da, puno sam se kretala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. nisam vidjela to kod nas, tj. nisam primijetila, ali ću svakako malo obratiti pažnju ili ako ne nađem prvi put kad krenem za Srbiju ću da tražim :-)
      za kg se slažem, ni na meni se onih 17 kg u prvoj trudoći nije vidjelo...

      Izbriši
    2. U Doboju ima, mislim, ja tu kupujem... sigurno ima i u boljim apotekama sirom BiH. Postoje i samo Saljicevi melemi... navodno je to isto... isto je po recepturi Jovana Saljica, ali njih nisam probala... pa ne znam ima li razlike, a za Saljiceve meleme sto proizvodi Menta Padej ja garantujem :). Evo ti linkova sajta oba proizvodjaca... pa pogledaj :)
      http://www.mentapadej.com/
      http://saljic.rs/

      Izbriši
  6. Meni su obe trudnoce bile iste,imala sam srece da prodjem bez strija ali me hierpigmentacija nije zaobisla,post ti je odlican i jedva cekam post 'kako ih prekriti'!

    OdgovoriIzbriši
  7. Svaka čast na strpljenu da skupiš sve ovo :) Jeste da mi trudnoća nije još u planovima (ni blizu :D), ali sam sve pročitala :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Skupljala skupljala i opet zaboravila dosta toga :-)

      Izbriši
  8. odlican post, ja sam rodila svoju curicu jako mlada (i sad sam mlada) i dosta su me kljukali glupim savjetima... nisam imala mucnine ali zato jesam zgaravicu... a i strije imam uzasne makar sam se mazala bademovom masti...nije pomoglo

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Žao mi je da ti ništa nije pomoglo :/ uvijek nas kljukaju raznim glupostima, ma koliko mlade ili stare bile :/ zato sam htjela da ispričam svoju priču i da se i čitateljke uključe...

      Izbriši
  9. Sejvam ovaj odličan post!! Možda će se činiti čudno, ali sam već dosta znanja imala i sve što si navela mi je poznato (iako nisam nikada bila trudna) ali kad je moja najbolja prijateljica prije 3 godine ostala trudna, sve smo to nekako prolazile zajedno, čitale, informirale se, a sada već znam puno i o bebicama i mališanima jer kako moj kumić raste tako i ja to sve pratim :) Jedino što mene brine kada govorimo o promijenama tijela su strije, nije da sam lijena što se tiče mazanja i hidratacije, sam Bog zna da se nekoliko puta u danu trackam, ne iz objesti već nužnosti jer imam strašno suhu kožu uz hrpu alergija i najmasnija krema mi drži kožu vlažnom neka 3-4 sata... i da, i bojim se da bi mi se moj atopijski dermatitis mogao pojačati u trudnoći, još uvijek nisam pronašla nešto što će mi u tom slučaju pomoći a da nisu kortikosteroidi...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja imam seborični dermatitis,nije atopijski,ali je ipak dermatitis :D i takođe teško ga kontrolišem bez upotrebe kortikosteroida.Ali u moje dvije trudnoće svi simptomi dermatitisa su se povukli i nisam imala nikakvih problema,nisam morala koristiti kortikosteroide niti sam morala koristiti šampone na bazi ketokonazola bez kojih prije trudnoća nisam mogla.Koža i kosa mi su mi naprosto blistale,eh kad bi tako bilo stalno :)Nadam se da ćeš i ti tako proći u svojim trudnoćama,sa svojim atopijskim ;)

      Izbriši
    2. Jesi li probala sa nevenovim melemom, ali onim koji se pravi , npr. travari i u biljnoj apoteci ( sa svinjskom mascu i voskom)? To je jedino sto je pomoglo mojoj curici kod atopijskog dermatitisa.... a svasta smo probali.

      Izbriši
    3. Uh, pa nadam se da će i kod mene biti isto :) Daca, jesam, i to baš domaću nevenovu mast, često ju znam koristiti jer mi ju radi jedna žena... uglavnom, kada mi "bukne" dermatitis po koži, ništa mi apsolutno ne pomaže osim kortikosteroida, probala sam svašta, ali svakim danom bi bilo sve gore, naprosto mi dođe u tim trenutcima da iskočim iz kože :D A čim stavim kortikosteroide, odmah u trenu se smiri... ali drago mi je da tvojoj djevojčici to pomaže, makar ne mora ovo zlo stavljati na kožu :)

      Izbriši
    4. Stavljali smo i to ... kada smo morali :(.... a ja se iskreno nadam da nju to polako prolazi :). Kazu doktori da do trece godine cesto iscezne... nadam se da joj nece ostati zauvek... I jos jedna stvar koju je jedan dermatolog preporucio prijateljici koja ima dermatitis (blazi) je Johnsonovo ulje sa aloe verom.

      Izbriši
    5. PC ako ti je koža tako suha isprobam već i sada ovo što sam ja radila u trudnoći… ni opisati ti ne mogu kako koža bude mekana i elastična...

      Izbriši
  10. Sa koliko godina si radjala,ja sada imam 25,i prosto nekad padam u depresiju jer sve mislim zakasnicu!! mada mi je cilj da radjam pre 30. :) Bas mi se svidja post,jer odavno vec citam o svemu...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prvi put sa 30, drugi put pred svoj 36. rođendan…. dakle nije kasno, ne brini ;-) jedna moja prijateljica je prvi put rodila u 38. :-)

      Izbriši
    2. Znam,i moje koleginice su malo okasnile,mada su sve to visokoRizicne trudnoce,i srecom sve se na kraju zavrsi kako treba. sto je i NAJBITNIJE! :) hvala ti puuuuno!!

      Izbriši
  11. u , divan i koristan post i iz ovog tvog ugla zvuci bas super =))
    ne deluje ni previse naporno ,a za kilazu , ti meni izgledas kao devojcica !!!
    i ja hocu tako fino i kratko da se poradjam , a ovaj post cuvam !!! Bas je poucan i hvala ti na njemu , iako mi jos ne treba , trebace =))
    Lana

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hej draga nisi ti objektivna ;-) kakva djevojčica hehe
      hvala

      :*

      Izbriši
  12. Bas odlican post, sigurno ce mnogim curama biti koristan. Meni su obje trudnoce bile bas blazene, nisam imala nikakvih problema, a definitivno najbolja dijeta je dojenje! A obzirom da je ovo beauty blog, ja bih samo dodala sto bi trebalo pokusati izbjegavati od sastojaka u kozmetici: retinol, salicilnu kiselinu, formaldehid, parabene, mineralna ulja. Lp, Nina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno na informacijama koje sam ja zaboravila napisati…. Zato je lijepo da se sve zajedno uključimo i opsrbimo cure neophodnim informacijama na jednom mjestu :-)

      Izbriši
  13. Bookmarkano! Jasno, iskreno i posve tačno.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Misha, pročitaj i komentare poslije tebe, ima još dobrih info :-)

      Izbriši
  14. Krasan post, baš ti hvala! :) Ja se nadam da ću i ja u dogledno vrijeme imati djecu... Već dosta toga znam, ali nije na odmet ponoviti. Nisam znala da su ti obje trudnoće bile radne, svaka čast!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da obje radne, prva do četvrtka a u ponedjeljak se porodila, druga ne baš do samog kraja, u 8. mjesecu sam prestala raditi jer sam dobila preuranjene kontrakcije pa mi je preporučeno mirovanje….
      Ja Lenka tebe vidim kao savršenu mamu, kad gledam one tvoje fotke sa djecom :-)

      Izbriši
  15. bas si lijepo sve stavila na jedno mjesto, svaka ti cast :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Opet sam zaboravila neke stvari, ali tu su moje drage čitateljke da sve dopune :-) Hvala :-)

      Izbriši
  16. pozdrav,ja sam se hipepigmentacije rijesila sa kremom za fleke i pjege od Lifelane ima kupiti u apotekama,za dva mjeseca se povuklo,malo ostalo pa se tog ljeta izjednacilo.Nisam imala problema u trudnoci,radila sam i kretala se,mazala se pa nisam imala strija,sretnica si sto se tice porodjaja,moj je trajao 16sati u radjaoni.Poz

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala za info o kremi, bome i ovu ima da probam, mada sam ih dosta probala i ništa :/ ali ako ih 5 nije radilo na meni, ne znači da neće i ta 6. :-)
      Uh ti si se baš napatila, ja sam u rađaoni provela 15-30 minuta, sad se ne mogu sjetiti, ostalo su bili pregledi, ona mjerenja i pripreme :-)

      Izbriši
  17. Odlican post. Ja se se nekako spremam u te vode da odem uskro pa me sve ovo zanima. Nadala sam se da ces pomenuti sta si od kozmetike i sminke izbacila posto sam svuda citala da svasta nesto nije dobro. Tipa farbe za kosu, crveni karmini u kojima valjda ima dosta olova. Sve kreme koje imaju retinol i slicne derivate istog sam nasla da nisu dobre ni pre trudnoce ni u toku. Znam da vecina tih stvari su prilicno sitne i verovatno nece uticati na plod ali bih svakako volela da se informisem i znam sta opetpilike da zaista izbacim a sta ne. Blago tebi na kratkom porodjaju. Ja se inace sve nadam da sa strijama necu imati problema. Moja mama nije ni jednu dobila, pa kao drzim palceve da mi je prenela te gene. Ali svakako planiram da sem mackam i mackam.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. O draga A. znala sam da će post imati puno propusta bez obzira što sam ga danima sastavljala :/ Zato sam u post dodala da se obavezno čitaju komentari jer su tu moje drage čitateljke koje će zaboavljeno dopuniti. Ja znam da sam htjela to za farbanje pisati ali eto zaboravila sam… Nije dokazano da farba šteti plodu, to su samo pretpostavke, ja sam se farbala u obje trudnoće, ali ne u prvom trimestru koji je najvažniji, i farbala sam se sa većim razmakom, tipa 1.5-2 mjeseca. Karistila sam šminku koju sam i inače koristila, kreme isto… sve što mi je bilo sumljivo sam izbjegavala…. RETINOL obavezno treba da se izbjegava!!!!
      Mackaj se, nemoj se puno udebljati, genetika je već na tvojoj strani i gotovo sam sigurna da ćeš strije izbjeći ;-)

      Izbriši
  18. Svaka cast za post:)

    http://tinkerbelloflaka.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  19. super post :)
    mene je (osim poroda jel) užasno strah da ću biti puna strija nakon trudnoće. kad dođe vrijeme, onda ću se baviti time, a tebi puno hvala na postu, baš je bio koristan :)

    P.S. super je logo, svaka čast čitateljici :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nemoj se poroda bojati, tako brzo prođe i tako se brzo zaboravi ;-) a za strije uradi sve što možeš i nadaj se da će te preskočiti jer genetika igra veoma važnu ulogu…..

      Hvala… jedva čekam da mi završi i novi predložak, baš se veselim...

      Izbriši
  20. Divan članak!!
    Nemam još djece, no jako je dobro biti informiran.
    Kad tad će mi ovo zatrebati!
    Hvala na podijeljenom iskustvu <3

    OdgovoriIzbriši
  21. Dobar post! :) Vezano za strije, mislim da t veliku ulogu igra genetika, i da nekome ni kreme ni ulja ne mogu pomoci. Ja sam koristila ovu kremu: http://apotekaonline.rs/menta-melem-za-strije, na preporuku prijateljice. Nisam se mazala svako vece, ali tu i tako bih namazala. I sad ju ponekad znam namazati. Ja sam dobila strije na dojkama, ali skoro da su i izblijedile (a mazala sam ih vise nego stomak).

    Sto se tice pasteta, one se i inace trebaju izbjegavati u prehrani, pa to su sami ostaci mesa! Ali ako neko pravi domacu pastetu, kazu da i nju treba izbjegavati jer se pravi od jetrica/dzigerica koje sadrze vitamin A koji moze da nasteti razvoju ploda (sad sam zaboravila kako, ali proguglajte).
    Suhomesnato i inace treba izbjegavati, a ne samo u trudnoci.

    Sto se tice kilograma i dojenja, nije pravilo da su sve dojilje mrsave. Ja sam se u trudnoci udebljala oko 17kg; 10 je odmah otislo, i uspjela sam jos 2-3kg, ali na staro se vratiti ne mogu. Nije tu toliko poenta kilograma kao takvih, nego tijelo se izmijeni, prosiri. :D

    Check out my new blog --> http://jelekupovina.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozz Jelena….. genetika jeste veoma važna, ali vjerujem da ne treba ni njegu zanemariti… :-)
      paštete su iskreno, uz hrenovke najgore zlo od hrane pa to i u redovnoj prehrani treba izbjegavati….
      Nisam rekla da je pravilo da su dojilje mršave, ni sama nisam mršava nego neke srednje težine… ali je činjenica da tijelo troši kalorije u produkciju mlijeka pa se tako kilogrami brzo tope… ako je povećan unos kalorija onda tu dojenje ne pomaže…. ;-)

      Izbriši
  22. Pročitah još sinoć! Nemam što nadodati ili posebno komentirati jer ne planiram trudnoću u skoroj budućnosti :D ali smatram da je ovo svakako koristan post i da će biti velika pomoć mnogim ženama! Bravo!

    I logo je fenomenalan :D

    OdgovoriIzbriši
  23. Zanimljivo..u prvoj trudnoči svi su mi savjetovali „bademovo ulje“ međutim ja sam dobila toliko strija, da je to nevjerovatno. Mazala se 3 puta dnevno. Iako sam ih dobila jako jako puno, sve su one izbljedjele i gotovo da se i ne primjete. Linea Nigra liniju nisam imala niti prvi put, niti sada. Problema sa licem isto tako, štoviše sada blista.
    Što se tiče vitamina – taman sam svoj prvi post objavljen danas posvetila njima 

    OdgovoriIzbriši
  24. Sutra ujutro idem prvo u kopiraonu i printam ovaj post ali za svaki slučaj ga spremim u arhivu i na laptopu ;). Hvala ti za ovakav post i nadam se da će ih biti još sličnih ... zaista si temeljita ;).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hahah ne brini se, kad ti bude potrebno ti ćeš imati non stop savjetnika ;-)

      Izbriši
  25. odličan post :D
    sve sam ovo tako davno prošla da sam većinu i zaboravila ;)

    OdgovoriIzbriši
  26. Hvala na ovom postu, odličan je u svakom pogledu i sigurna sam da će mnogima koristiti :) Što se tiče strija, moram da priznam da ipak verujem da je genetika ubedljivo najvažniji faktor i da ako smo sklone strijama možemo biti non-stoip namazane vrhnskim preparatima i opet ćemo ih dobiti. Naravno da ovo ne znači da ne treba biti uporan u mazanju samo mislim da genetika ipak igra glavnu ulogu. Inače sam i ja spremala ovakav post, doduše nisam ga planirala baš u skorijoj budućnosti s tim što bi moj bio orijentisan čisto na kozmetiku i sastojke koje treba izbegavati.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Genetika sigurno prednjači, njega ide odmah poslije nje….

      Veselim se tvom postu, sigurno će mnogim ženama pomoći :-)

      Izbriši
  27. Priznajem,čitam ovaj post po drugi put i uživam. Super je. Imam dvije trudnoće iza sebe i ono što mogu reći vezano za strije je genetika. Naravno da se može ublažiti eventualna pojava strija, ali se ne može spriječiti. Obje trudnoće sam prenijela preko 10 dana i ti zadnji dani su bili kritični za kožu. Da sam rodila u terminu, mislim da ni bih imala niti jedne, ovako imam pokoju.
    Mazala se jesam, jer se inače volim trackati (sad sam bila našla i ralog silnom mazanju :-) )
    Blaga hiperpigmentacija nestala nakon poroda, a Lineu N. priznam nisam još vidjela uživo ...
    Što se tiče kozmetike, koristila sam sve kao i ranije. Farbala se , ali kako Arena reče ne u prvom tromjesečju i onako razvula farbanje na 1,5 -2 mj....
    zaključak ----uživala sam u trudnoći (i pomirila se s promjenama i tegobama jer svaku nešto zakači)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Eh da, ti zadnji dani u trudnoći su najbolji saveznik strijama… ja sam se porodila prvi put 15 dana ranije, drugi put 21 dan ranije od termina…

      Hvala ti :-)

      Izbriši
  28. Ne znam kako mi je ovaj post promakao? Pročitan je pažljivo i bookmarkovan, iako sam većinu stvari i sama znala, nije na odmet pročitati ponovo. Nadam se da će uskoro zatrebati :D
    Sve u svemu divan post, svaka čast na brižljivo biranim informacijama. Lidija

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bitno da je ipak našao put do tebe :-)

      Hvala Lidija

      Izbriši

Hvala na komentaru :)